A Körmendi Kórházról

droszler | 2012. február 27 16:48:21 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
A Körmendi Kórházról

Az elmúlt hetekben az egészségügyi struktúraátalakításhoz kapcsolódóan információk jelentek meg a körmendi kórházzal kapcsolatosan. Elõször néhány kiszivárgott munkaanyag adott okot rosszindulatú feltételezéseknek, melyek a kórház bezárását vízionálták. Tették ezt néhányan persze személyes indíttatásból, hiszen sértve érezték magukat, hogy nélkülük is mûködik az intézmény és az egészségügyi ellátás zavartalan, köszönhetõen az ott dolgozó orvosok és ápolók áldozatos munkájának. Hát miért ne keltsünk bennük bizonytalanságot álhírekkel – gondolták néhányan utcai pletykákat indítva. Ezután a hazai írott és elektronikus sajtó néhány rosszindulatú információját felhasználva már a megyei híradások is teret adtak biztos forrásokra hivatkozva kórházbezárási vízióknak. Talán ha más tollából jelent volna meg az információ még jóindulatúnak is tûnhetett volna a tájékoztatás. Mindenesetre a kórház vezetõjét meg sem kérdezve, vagy esetleg a tulajdonos körmendi önkormányzat véleményét ki sem kérve folytatódott az ámokfutás.

Persze mindig könnyebb a helyzete annak, aki félretájékoztat, mert utána már nehéz rendet tenni. Avagy ez volt a cél zavart kelteni és nem az igazságot közölni?
Ezek után lássuk a tényeket, hiszen mind az Egészségügyi Államtitkárság, mind pedig Körmend városának az a célja, hogy felelõsen, szakmai szempontok mentén jó döntésekkel szolgálja Körmend, Szentgotthárd, Õriszentpéter térségének egészségügyi ellátását. Az intézkedések célja, hogy a jelenleginél jóval hatékonyabban mûködõ egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre. Olyan, melyhez egyforma eséllyel fér hozzá a térség valamennyi polgára. Éppen ezért a kórház nem szûnik meg, ugyanakkor a tárgyalások lezárta után funkciót válthat. Ennek érdekében látogatott el Cserháti Péter helyettes államtitkár a körmendi intézménybe és tájékozódott személyesen az intézmény helyzetérõl. A tárgyalások valahol a közepén járnak és valamennyi, a kórház érdekében dolgozó vezetõ, orvos és ápoló részére megnyugtatóan haladnak. Valamennyi résztvevõ célja az, hogy a körmendi kórház a struktúraváltásból, integrációból, vagy funkcióváltásból erõsebben jöjjön ki szolgálva ezzel a térségben élõ embereket magas színvonalú egészségügyi ellátást biztosítva számukra. Cél, hogy a megyei kórházak közös együttmûködésével erõsítsük az aktív sebészeti ellátást, a jóval magasabb szintû járó betegellátást, az egynapos sebészetet, mely eddig is erõssége volt a körmendi kórháznak. Lehessen ennek keretében kisebb nõgyógyászati mûtéteket is végezni.
Ezen kívül pedig továbbra is biztosítani a belgyógyászati krónikus és rehabilitációs ellátást. Mindezen célok mentén fejlesztési forrásokat is igénybe véve a kor színvonalának megfelelõen kell kialakítani a jelenleg eléggé rossz állapotú hotel szárnyat. Mint már említettem a tárgyalások közepén járunk, ahol egyenrangú partnerként tárgyal a megyei Markusovszky kórház és a körmendi Batthyány kórház. A végeredmény valamennyi érintett érdekében megnyugtató megoldást kell teremtsen, még egyszer hangsúlyozom az ott dolgozó áldozatos munkát végzõ orvosok, ápolók, valamint a térségben élõ emberek érdekében.
A rosszindulatú feltételezéseket a kórház és térségi egészségügyi ellátást gyengítõ szándékokat pedig visszautasítom. Mindenkit arra kérek, hogy dolgozzon végre egységesen a térség és Körmend, valamint az itt élõ emberek érdekében.

Körmend, 2012. február 21.


Bebes István
Körmend Város Polgármestere


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.