'Mindenki gyalogosnak születik'

droszler | 2012. február 27 18:39:56 | Környezeti hírek Körmendieknek |
"Mindenki gyalogosnak születik”

Márciustól indul a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) „Mindenki gyalogosnak születik” elnevezésû kampánya, amely az autóvezetõk, a gyalogosok és a kerékpárosok közötti partnerséget igyekszik erõsíteni.

A kampánynyitó sajtótájékoztatón Fekete Rajmund, a KIM sajtómunkatársa elmondta, a minisztérium egy sikeres veszprémi kezdeményezést kíván országos akcióvá alakítani, amelynek lényege, hogy az autóvezetõk elektronikusan „gyalogosbarát nyilatkozatot” írhatnak alá, melyben a gépjármûvezetõ vállalja, hogy a KRESZ vonatkozó szabályainak betartása mellett a gyalogosokkal szemben kiemelt figyelmet és elõzékenységet tanúsít.

Garamvölgyi László, az Országos Rendõr-Fõkapitányság szóvivõje a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a rendõrség számára azért is kiemelkedõen fontosak az ilyen kezdeményezések, mert ugyan az elmúlt 10 évben folyamatosan javulnak a gyalogosbalesetekkel kapcsolatos statisztikák, így is 192 halálos áldozatot követeltek az ilyen típusú tragédiák 2010-ben. A szóvivõ kiemelte, hogy az esetek 64 százalékában az autósok hibáznak, amit jól jelez, hogy 23 százalékban gyalogátkelõhelyeken történnek a balesetek. A kampánnyal kapcsolatban Garamvölgyi László elmondta, hosszú ideje nem volt akkora társadalmi összefogás, mint a mostani, így javuló baleseti statisztikákra számít a jövõben.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója kifejtette, hogy megalakulásától kezdve fontos szempont a BKK számára az, hogy a közterületek forgalmi rendjének kialakításánál nagyobb szerepet kapjanak a gyalogosok és a kerékpárosok érdekei. Ezért kiemelt jelentõsége van a budapesti zebrák helyreállításának, és annak, hogy a gyalogosok „visszanyerjék” a várost – hangsúlyozta. A kezdeményezés kapcsán azt is bejelentette, hogy a kampány interaktív internetes felületein beérkezõ észrevételeket egyenként ki fogják vizsgálni, és ahol lehetséges, tesznek a biztonságosabb közlekedés feltételeinek megteremtéséért.

Fekete Rajmund, Garamvölgyi László, Vitézy Dávid, László János (fotó: Botár Gergely)
László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke elmondta, a kampány segíthet abban is, hogy az utcákon sokkal jobb partneri viselkedés alakuljon ki a közlekedõk között, ehhez jó eszközöket kínálnak az akció közösségépítõ elemei, így a nagyszabású matricás játék, vagy a Facebook-kampány.


A mindenkigyalogos.hu honlap az akció központi felülete. A honlap a partnerekkel közösen fejlesztett ismeretterjesztõ tartalmak segítségével mutatja be a gyalogosok kiszolgáltatottságának problémáját, valamint a biztonságos közlekedés alapvetõ szabályait. Az oldalon egy interaktív térképen a közlekedõk bejelenthetik a számukra veszélyes útszakaszokat, csomópontokat.

Az akciót nagyszabású matricás játék kíséri, mely 2012. március 1-jétõl indul. A játék a több kereskedelmi példából már ismert "ragaszd fel, fotózd le és küldd be" modellen alapul. A matricát kiragasztók a facebook.com/mindenkigyalogos oldalon közzétehetik az arról készült fotót, a legtöbb „lájkkal” rendelkezõ kép tulajdonosa nyer. A matricákat országszerte az Agip kiemelt töltõállomásain, különbözõ kávézókban és üzletekben lehet beszerezni, a helyszínek listája a mindenkigyalogos.hu oldalon található.

A kampányról további információ mindenkigyalogos.hu és a facebook.com/mindenkigyalogos oldalon találhatóak.

(kormany.hu)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.