Legyen egy kék napod

droszler | 2012. március 01 13:19:36 | közérdekü |
LEGYEN EGY KÉK NAPOD
Kék csillag a vastagbélrák ellen
Az elmúlt években a vastag- és végbélrákos megbetegedések száma háromszorosára növekedett hazánkban. Jelenleg mindkét nemnél a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Az adatok rendkívül szomorúak. Évente közel 9000 új beteget diagnosztizálnak, és ugyanennyi idõ alatt körülbelül 5000 ember hal meg a betegségben, pedig lenne mit tenni.

Vastagbélrák elleni hónap
2012. március

Hazánkban a vastag- és végbélrák sajnálatosan tabunak számít, kényes kérdés, amirõl nem szeretünk beszélni, pedig kellene. A betegséggel kapcsolatos hiányos, vagy éppen téves információk sokak életét követelik. Megfelelõ információkkal, folyamatos kommunikációval a betegségrõl, a szûrési lehetõségekrõl és a kezelési módszerekrõl, sok élet megmenthetõ lenne.

A halálesetek majdnem fele megelõzhetõ lenne, de sajnos ma is kevesen tudják, hogy a
vastag- és végbélrák az egyike azoknak a daganattípusoknak, melyek már nagyon korán,
rendkívül jól diagnosztizálhatók, sok esetben már a rákmegelõzõ állapotban felismerhetõk, így az idõben elvégzett szûrõvizsgálat akár életet is menthet.
A legtöbb beteg ötven év feletti, így mindenki, aki ebbe a korba lép veszélyeztetettnek
számít. Fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak azok, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek, vagy a családban korábban elõfordult polipózis szindrómás
beteg, nõgyógyászati, urológiai, emésztõszervi vagy vastagbél daganat. A szûrést ötven
éves korban érdemes elvégeztetni, fokozottan veszélyeztetett esetben már jóval korábban.

Kék csillag a vastagbélrák ellen

A remény kék szalagja, vagyis a kék csillag a nemzetközi jelképe a vastag- és végbélráknak.
Szimbolizálja azok emlékét, akiket magával ragadott a betegség, és akik még reménnyel
néznek egy rák nélküli jövõ elé.

Legyen egy kék napod!

Vegyél részt te is a vastagbélrák elleni harcban. Ünnepeljük a túlélõket, és segítsünk a betegséggel küzdõknek a vastagbélrák elleni hónap részeként megszervezett "Legyen egy kék napod!" programmal.

A "Legyen egy kék napod!" program minden évben március elsõ péntekén kerül megrendezésre, 2012-ben ez március másodikára fog esni.
Viselj ezen a napon te is kéket, hogy együtt ünnepelhessük azok bátorságát akik szembenéznek ezzel a szörnyû betegséggel. A kék nappal reméljük sokak figyelmét felhívhatjuk a betegségre, és minél több információt oszthatunk meg az emberekkel.

Hirdesd a legyen egy kék napod programot a munkahelyeden, az iskoládban és más közösségekben, hogy minél több ember tudjon róla.

forrás: www.legyenegykeknapod.eu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.