Mária Út

droszler | 2012. március 05 10:58:36 | kultúra |
VIA MARIAE – MÁRIA ÚT
HATÁRON ÁTNYÚLÓ PROJEKT
A MÁRIA ÚT TÁMOGATÁSÁRA
MEGHÍVÓ

A Fertõ-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttmûködési Program 2007-2013 keretében támogatást nyert a PILGRIMAGE AT-HU Zarándoklás és búcsújárás Közép-Európában - Zarándokutak közép-európai hálózatának kiépítése az osztrák-magyar határtérségben c. projekt partnereként. A határ magyarországi szakaszán egy a Mária utat támogató észak-déli irányú turisztikai szolgáltatási rendszer kialakítására kerül sor. Ennek keretében – az érintettek bevonásával – munkatalálkozókat tartunk. A Körmend – Szentgotthárd közötti szakasz mûhelymunkájára március 9-én és március 10-én kerül sor Szentgotthárdon.
A munkatalálkozókon bemutatjuk a projektpartnereket, a projekt céljait, eddigi eredményeit, továbbá felvázoljuk a tervezett zarándokút turisztikai hátterét. A szakmai egyeztetésre a turizmusban érintett valamennyi érdekeltet várjuk: egyházi szervezetek vallási és világi vezetõi, tagjai, önkormányzatok, vendéglátó és szálláshely-szolgáltató vállalkozások, zarándokszervezetek, idegenforgalomban tevékenykedõ szervezetek, intézmények, civil szervezetek, kulturális, mûvészeti csoportok képviselõi, idegenvezetõk.
Örömmel vennénk, ha Önt is a résztvevõk között üdvözölhetnénk!
A munkatalálkozók szakmai programját, helyét, idõpontjait mellékeltben csatoljuk! (Egyben már most tájékoztatjuk, hogy a harmadik szakmai találkozót Körmenden fogjuk tartani egy közösen egyeztetett idõpontban.)
Szeretettel várjuk a tervezett zarándokút szakmai megbeszélésén!



VIA MARIAE – MÁRIA ÚT
Határon átnyúló projekt a MÁRIA ÚT támogatására
Formálódó zarándokút Közép-Európában

Mária Út néven egy Közép-Európában haladó zarándok- és turistaút építése folyik több hazai és külországi egyesület és alapítvány összefogásával. A kezdeményezõ egyesületek és alapítványok célja az, hogy megismertessék Közép-Európa vallási és kulturális értékeit, a zarándoklatra vállalkozók számára pedig biztonságos zarándokhálózatot építsenek ki. A Mária Út a modern vallásos szemléletnek megfelelõen ökumenikus.
A fõ zarándokútvonal Mariazelltõl Csíksomlyóig tart. Ez az út mintegy 1400 kilométer hosszúságú. Ez adja az út kelet-nyugati tengelyét. Az észak-déli végpontokat pedig a lengyelországi Czêstochowa és a boszniai – többségében horvátok által lakott – Medzsugorje jelenti. Ez a két alapút szimbolikájában is hordozza azt az üzenetet, amely a szakrális turizmus természetes velejárója. Az alábbi térkép jól mutatja, hogy az osztrák-magyar határmentén (magyar oldalon) hiányzik egy észak-déli irányú együttmûködés. Jelen projekt vállalása ezt a hiányt kívánja felszámolni oly módon, hogy Oslitól egészen Szentgotthárdig egységes rendszerbe fûzi fel a határtérség vallási, épített örökségi, kulturális és ökológiai értékeit.
A Fertõ-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttmûködési Program 2007-2013 keretében támogatást nyert a PILGRIMAGE AT-HU Zarándoklás és búcsújárás Közép-Európában - Zarándokutak közép-európai hálózatának kiépítése az osztrák-magyar határtérségben c. projekt partnereként.
Az Egyesület a magyar oldali kínálat és termékfejlesztési feladatok ellátását végzi együttmûködésben a munkacsomagért felelõs 3. sz. projektpartnerrel (Regionalverband NÖ Mitte).
2
A kínálat- és termékfejlesztési munkacsomag keretében a projekt a következõ célokat tûzte ki:
- A projekt bekapcsolása a már létezõ osztrák-magyar és európai hálózatokba, ami további szinergiák hasznosítását, illetve a közép-európai zarándok- és búcsújáró útvonalak jelentõségének elõtérbe helyezését teszi lehetõvé.
- Nemzeti és nemzetközi (kül)kapcsolatok erõsítése, az együttmûködés fokozása.
- Az osztrák és magyar projektpartnereknek a „Zarándoklás Ausztriában” elnevezésû, országos kiterjedésû hálózatába, az európai kiterjedésû Szent Jakab úthálózatba, valamint az épülõ Mária út hálózatába való bekapcsolódása által új szabadidõs és turisztikai kínálat létrejöttének elõsegítése.
Fenti részfeladat elvégzésére az Egyesület és a szombathelyi székhelyû Régiófókusz Nonprofit Kft között együttmûködési szerzõdés jött létre. A feladatok ellátása két nagyobb területhez köthetõ.
1.) Munkatalálkozók létrehozása az érintett nyugat-dunántúli szakaszokon, amelyek megalapozzák a leendõ termékfejlesztést.
2.) Turisztikai tanulmány készítése, amely részletesen rögzíti a zarándok- és a kulturális turizmushoz kötõdõ vonzerõket, attrakciókat, szolgáltatásokat.
A feladatok elvégzésére földrajzilag is jól szakaszolható körzetekben kerül sor.
A magyar oldalon az alábbi 4 szakasz kijelölése történt meg:
- Sopron megyei rész (Osli-Hegykõ-Kópháza egészen a Vas megyei határig)
- Kõszeg és Vasvár közötti szakasz
- Vasvár és Celldömölk közötti szakasz
- Körmend – Szentgotthárd közötti szakasz
Minden egyes szakasz a projekttevékenységet illetõen egy önálló rendszer. Minden egyes szakaszon 3 munkatalálkozó megvalósítására kerül sor. Az elsõ összejövetel a projekt ismertetését, a célok és a jövõkép bemutatását, az együttgondolkodás módszereit és további részterületeit foglalja magában. A második találkozó egy szakmailag megalapozott konzultáció, ahol a tervezett – a Mária utat támogató – koncepció, stratégia alapjainak kialakítása történik meg. A harmadik mûhelymunka pedig ennek a koncepciónak a kidolgozottabb vitáját, finomítását, véglegesítését fogja jelenteni.
A Körmend - Szentgotthárd közötti szakaszt érintõ két munkatalálkozó megvalósítására az alábbi helyszínen és idõpontokban kerül sor:
2012. március 9. 16.00 óra
2012. március 10. 09.00 óra
Helyszín: Szentgotthárd, Polgármesteri Hivatal, elsõ emeleti Díszterem. (Széll K. tér 11.)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.