A kereszt alatt: kortárs művészeti kiállítás a Göcseji Múzeumban

droszler | 2012. március 21 18:15:09 | kultúra |
Zalaegerszeg, 2012. március 21., szerda (MTI) - A kereszt alatt címmel kortárs mûvészeti kiállítás nyílt szerdán Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban: a tárlat témája a nagyböjti idõszakhoz és a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik.

A mintegy negyven festmény és kisplasztika egy része hagyományosabb megfogalmazású, feszület, kálvária-jellegû ábrázolás, de megjelennek a szubjektív átfogalmazások is - mondta Kostyál László mûvészettörténész az MTI-nek.
Mint kifejtette, a Zalában élõ és alkotó kortárs mûvészek tárlatán látható Gácsi Mihály festménye is. A 25 esztendõvel ezelõtt elhunyt Munkácsy-díjas mûvész képi világa ugyan klasszikusabbnak mondható, de gondolkodásmódja és tematikája teljesen elfogadható kortársként, így megidézése ezen a kiállításon mindenképpen indokolt.
"A kiállítás anyagában sok érdekes és izgalmas gondolat vetõdik fel, bár nem minden alkotás kapcsolódik közvetlenül a tematikához" - magyarázta Kostyál László. Példaként említette Szent Ferenc vagy Cirill és Metód megjelenítését, de - mint fogalmazott - ezek az alkotások ábrázolásmódjukban és a hozzájuk kötõdõ képzetek révén szorosan kötõdnek mind a kereszt, mind a megváltás gondolatvilágához.
A mûvészettörténész kiemelte, hogy az ikonográfiára épülõ alkotások mellett jó néhány olyan kép is megtalálható, amely tovább gondolja és jobban megszólítja a mai kor emberét, megpróbálja feldolgozni belsõ vívódásait, gondolatait.
"A kereszt nagyon szép szimbólum; kétezer éve az égi és a földi világ találkozásának jelképe, vertikális és horizontális dimenziója is. Másfél évezreden keresztül a vertikális látásmód volt a domináns, de ez valahogy elveszett; a 20. század végén, 21. század elején az emberek legnagyobb problémája a spirituális látómezõ elvesztése" - fejtette ki Kostyál László.
Meglátása szerint a kiállításnak is az a rövid tanulsága, hogy vissza kell nyerni a spirituális szférát, és az embereknek újra meg kell találniuk a lelki harmóniát.
A Göcseji Múzeum és a Zalaegerszegi Vitrin Kortárs Képzõmûvészeti Egyesület közös tárlata április 29-ig tekinthetõ meg Zalaegerszegen.

Kattintson a képere !


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.