Megkezdődött az Örkény-év

droszler | 2012. április 10 11:10:53 | kultúra |
Örkény István születésének századik évfordulójára kiállítással, emlékéremmel, egy eddig kiadatlan kisregény megjelentetésével, kisfilmes pályázattal, kávéházakba kihelyezett idegen és magyar nyelvû kötetekkel, prózamondó versennyel és színházi gálaesttel is tisztelegnek.

Örkény írói szilenciuma alatt, 1958-1963 között az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyárban dolgozott. Az ünnepségsorozat részeként az Örkény István Színház drámapályázatot hirdetett, amelynek lebonyolítását az Egis Gyógyszergyár Nyrt. támogatta. Az eredményhirdetést április 5-én, az író születésnapján, a Nézzünk bizakodva a jövõbe címû gálamûsor keretében tartották, ahol a közönség alkalmi összeállítást láthatott Örkény egyperceseibõl (melyeket EGYT-s idõszak alatt kezdett írni). A pályázatra meglepõen sok, 220 pályamunka érkezett, amelyek közül a bírálóbizottság – Radnóti Zsuzsa, Radnai Annamária, Gáspár Ildikó, Forgách András és Mácsai Pál – négyet jutalmazott. A pályázatot Székely Csaba nyerte Bányavíz címû mûvével, a második díjat Farkas Tibor Félbevágott önéletrajz címû írása kapta, a harmadik helyet pedig megosztva Borbély Szilárd Szól a kakas már és Keresztesi József Holtszezon címû alkotása nyerte el. A díjátadáson köszönetet mondtak a támogatásért az Egisnek.

Az író születésnapján nyílt meg a Petõfi Irodalmi Múzeumban a „Mi mennyi? – Örkény István százéves” címû emlékkiállítás, amely Örkény életmûvéhez méltó szellemességgel, ötletgazdagon mutatja be az író életét, mûveit. Ünnepi köszöntõt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes mondott, a kiállítást Esterházy Péter író nyitotta meg. Fesztbaum Béla színmûvész Örkény egyperceseket olvasott el, ezek a mûvek a kiállítás fõszereplõi is. A zömmel papírból – iratok, könyvek és dobozok (Tóték) – összeállított kiállításon felidézik Örkény István az EGYT-ben töltött éveit

Forrás: Egis NyRt.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.