Lezárult Körmend belvárosának komplex funkcióbővítő megújítása

droszler | 2012. április 13 20:40:02 | körmendi hírek |
Körmend belvárosának komplex funkcióbõvítõ megújítása
NYDOP-3.1.1/A-2f-2009-0013
Gazdag örökség – értékes jövõ

Pontosan két év alatt valósult meg egy olyan beruházás Körmenden, amelyre bármelyik hazai és európai település is méltán lehet büszke. A Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretein belül kiírt „Városközpontok funkcióbõvítõ megújítása a nem megyei jogú városokban” címû felhívásra benyújtott „Körmend belvárosának komplex funkcióbõvítõ megújítása” elnevezésû projekt utolsó állomásához érkeztek el Körmenden.

Kattintson a képere !

A mintegy 870 millió forintos projekt csaknem kétharmadát kapta meg a pályázó, Körmend Város Önkormányzata támogatásként. A rendelkezésre álló pénzekkel pedig jól gazdálkodott, ahogy azt az elkészült, teljes egészében megújult Szabadság tér és környéke is mutatja.
A megvalósítás során új értelmezést kapott a történelmi belváros, amelynek nemcsak esztétikuma, hanem funkciója is innovatív módon járul hozzá a település közigazgatási, közösségi szerepének betöltéséhez.

Kattintson a képere !

A gazdag örökségre alapozva a jelen értékes jövõt építhet. Ennek egyik feltétele, hogy a meglévõ épített örökséget a jelenben olyan környezetbe ágyazták, amely méltán fogja majd szolgálni a jövõt. A megújult városi központ hangsúlyozza a település rangját, ahol olyan élhetõ egységet sikerült a meglévõ adottságokból kialakítani, amely tudatosítja az itt élõkben és az idelátogatókban a meglévõ értékrenddel szembeni alázatosságot úgy, hogy azzal együtt alkot teljesen újat.
A tér jelenlegi kialakításával sikerült megszüntetni a Batthyány kastélyegyüttes szimbolikus elkülönültségét, a zöld felületekkel együtt is átlátható, kompakt egységet képezni. Ehhez járult hozzá az egyes épületek megújítása, a tér díszítõ elemeinek alkalmazása, a térbútorok elhelyezése, a járófelületek burkolatának megválasztása és alkalmazása. A tér világítása hangsúlyozza és kulisszaként alkalmazza a környezõ épületeket, egyúttal segítséget nyújt a tájékozódásban, közlekedésben.
A körmendi Szabadság tér mostani kialakítása közszolgálati és közösségi színtérként egyaránt megfelel az egyenlõ bánásmód és a fenntartható fejlõdés kívánalmainak.

Kattintson a képere !

A tér hasznosítása a jövõ feladata, amely már napjainkban elkezdõdött. Ennek eredményei nap mint nap láthatók a közszolgáltatást igénybevevõk között, de az ünnepi alkalmak is rendszeressé váltak, ahol mindenki számára elérhetõ és gazdaságilag fenntartható, minõségi szolgáltatásokat és programokat kínálnak.

Kattintson a képere !


Fotó: Jámbori


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.