Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2012. május 25 15:32:31 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselõ-testületének 2012. március 29-i ülésérõl

Módosította az önkormányzat a 2012. évi költségvetési rendeletét
Az önkormányzat 2012. évi költségvetési rendeletének módosítására elsõ alkalommal kerül sor, amely fõbb csoportokban a következõ módosításokat tartalmazza:
A 2011. évi pénzmaradvány jóváhagyását követõen az intézményeknél az alábbi elõirányzat módosítások történtek, ezen összegekkel a mûködési célú pénzmaradvány elõirányzata nõ.
Körmend Város Önkormányzata mûködési célú pénzmaradvány elõirányzata 71.776.-eFt-tal, a mûködésre átvett pénzeszköz elõirányzata 9.191.-eFt-tal, a felhalmozásra átvett pénzeszköz elõirányzata 30.-eFt-tal nõ. A mûködési célú hitelfelvétel elõirányzata 40.980.-eFt-tal csökken, a dologi kiadás elõirányzata 29.112.-eFt-tal nõ a normatív visszafizetés miatt, illetve 10.905.-eFt-tal a projektek kötelezettségvállalásból adódóan.
A Prémium évek program keretében kapott összeg miatt Körmend Város Önkormányzata központi támogatás elõirányzata, valamint a gazdálkodási tartalék elõirányzata is nõ. Az összeg az elõzõ évben megelõlegezésre került.
Bérkompenzációként kapott központi támogatás következtében Körmend Város Önkormányzata központi támogatás elõirányzata, valamint a gazdálkodási tartalék elõirányzata nõ. Az elõirányzat a rendelet-módosítással épül be az intézmények költségvetésébe.
Körmend Város Önkormányzata központi támogatás elõirányzata, valamint a pénzbeni ellátások elõirányzata 13.395.-eFt-tal nõ.
A Körmendi Kulturális Központ közmûvelõdési szakterület felhalmozási kiadás elõirányzata nõ a színpad felújítás kiadása miatt, Körmend Város Önkormányzata Kossuth utca felújítása kiadási elõirányzata ugyanezen összeggel csökken. Körmend Város Gondnoksága felhalmozási kiadás elõirányzata 800.-eFt-tal nõ - gépkocsi vásárlására 700eFt, fénymásoló vásárlásra 100eFt - Körmend Város Önkormányzata felhalmozási kiadás elõirányzata ugyanezen összeggel csökken a Kossuth utca felújítása kiadási elõirányzata esetében.
A Vagyongazdálkodási Kft. átszervezése következtében Körmend Város Gondnoksága intézményi mûködési bevétel elõirányzata 50.570.-eFt-tal, a személyi juttatás elõirányzata 2.875.-eFt-tal, a munkáltatót terhelõ járulékok elõirányzata 776.-eFt-tal, a dologi kiadás elõirányzata 25.351.-eFt-tal nõ, Körmend Város Önkormányzata mûködésre átvett pénzeszköz elõirányzata 15.586.-eFt-tal csökken. A feladat átszervezésébõl adódóan a Polgármesteri Hivatal dologi kiadás elõirányzata a rádió mûsorszolgáltatás vásárlása következtében és a városi újság kiadása miatt nõ.
A Szociális Szolgáltató és Információs Központ és a védõnõi szolgálat mûködtetését 2012. március 1-tõl a többcélú kistérségi társulás látja el, amely következtében elõirányzat módosítások váltak szükségessé.

Rendeleteket módosított az önkormányzat
1. A Szervezeti és Mûködési Szabályzat tartalmazza az önkormányzat esetében az alaptevékenységek államháztartási szakfeladatrend szerinti besorolását. A Nemzetgazdasági Miniszter 56/2011.(XII.31.) NGM rendelete alapján, valamint az önkormányzat intézményeiben végbement szervezeti változások következtében szükségessé vált a tevékenységi körök felülvizsgálata.
A Szervezeti és Mûködési Szabályzat 5. sz. mellékelte tartalmazza a Polgármesteri Hivatal Ügyrendjét, amelynek módosítása a GAMESZ átszervezése miatt volt szükséges.
A GAMESZ 2012. május 31-i megszûnését követõen 2012. június 1-tõl a Képviselõ-testület 40/2012. (IV.13.) számú határozatára figyelemmel az intézmények költségvetési, gazdálkodási, számviteli és beszámolási, továbbá belsõ ellenõri feladatok ellátására 5 fõt vesz át a Polgármesteri Hivatalba, és egyúttal a hivatal létszámát + 4 fõvel megemelte. A pénzügyi, számviteli és beszámolási feladatok végzésére 4 fõ a Pénzügyi Irodához kerül, ezzel a pénzügyi ügyintézõk száma 12 fõre módosul. Irodákon kívül – közvetlenül a Jegyzõ irányítása alatt mûködik a továbbiakban az 1 fõ belsõ ellenõr.

2. A szabálysértésekrõl szóló 1999. évi LXIX. törvény 1. §. (1) bekezdése adott felhatalmazást az önkormányzatnak arra, hogy önkormányzati rendeletben szabálysértésnek nyilvánítsanak egyes cselekményeket. A szabálysértésekrõl, szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerrõl szóló 2012. évi II. törvény 2012. április 15-én történt hatálybalépésével ezen idõponttól kezdõdõen hatályon kívül helyezte az 1999. évi LXIX. törvényt, ezzel egyúttal megszüntette az önkormányzatok azon lehetõségét, hogy szabálysértési tényállást önkormányzati rendeletben határozzanak meg.
A változott jogi szabályozásra tekintettel a törvény 254. §. (2) bekezdésében elõírja, hogy az önkormányzatok 2012. május 31-ig köteles hatályon kívül helyezni az önkormányzati rendeletben meghatározott szabálysértési rendelkezéseket.
Az önkormányzat által szabályozott szabálysértési tényállások hatályon kívül helyezésének kötelezettsége ellenére hasonló cselekmények, magatartások szankcionálásának lehetõsége önkormányzati rendelet alkotásával továbbra is biztosított. A Képviselõ-testület, ha szükségesnek látja, hiszen a törvény lehetõségként kínálja, - és nem kötelezõ érvénnyel – akkor egy késõbbi idõpontban rendeletmódosítással leszabályozhatja a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások fajtáit, valamint a magatartás elkövetõjével szembeni pénzbírság kiszabásának szabályait.

A módosult önkormányzati rendeletek:
- az állattartás szabályairól
- az önkormányzati jelképek, címek alkotásáról és használatáról
- a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi szolgáltatásról
- a helyi környezetvédelem szabályairól
- a közterültek használatáról és annak rendjérõl
- a piacról és vásárokról
- a szilárdhulladék összegyûjtésérõl és elszállításáról
- a temetõkrõl és a temetkezésrõl
- a közterület felügyeletrõl
- az ebek tartásáról
- a helyi építészeti örökség védelmérõl szóló rendeletek.

3. Az önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról, a vagyongazdálkodás, a vagyonhasznosítás szabályairól szóló 8/2012.(III 01.) rendelet tartalmazza önkormányzati vagyon versenyeztetéssel történõ hasznosításának szabályait. A települési önkormányzatok fekvõbeteg-szakellátó intézményeinek átvételérõl és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi XXXVIII. törvény szerint a Körmendi Vagyongazdálkodási és Ingatlanhasznosítási Korlátolt Felelõsségû Társaság 2012. május 1-jével állami tulajdonba került. Ezért szükségessé vált az önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról, a vagyongazdálkodás, a vagyonhasznosítás szabályairól szóló 8/2012.(III 01.) rendelet módosítása. A Körmendi Vagyongazdálkodási és Ingatlanhasznosítási Korlátolt Felelõsségû Társaság korábbi feladatait Körmend Város Önkormányzata és Körmend Város Gondoksága veszi át.

A településrendezési terv módosítását hagyta jóvá a Képviselõ-testület
A Képviselõ-testület 116/2011.(IX.29.) számú határozatával támogatta hulladékudvar létesítését a körmendi 0397-e hrsz-ú külterületi ingatlanon. Az 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekrõl 24.§. (3) bek. 10. pontja szerint ilyen létesítmény ”beépítésre szánt különleges” építési övezetben helyezhetõ csak el. Ilyen besorolású terület Körmend közigazgatási területén nem állt rendelkezésre, a fejlesztés építésjogi hátterének megteremtése érdekében a településszerkezeti terv, a szabályozási terv és a helyi építési szabályzat módosítása vált szükségessé.
A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás pályázati forrás segítségével valósítaná meg a hulladékudvar létrehozását a város területén. Az előzetesen történt vizsgálatok alapján a fenti terület került kijelölésre az objektum létrehozásának céljából, mivel a tervezési terület közvetlenül határos a szomszédos Harasztifalu közigazgatási területén elhelyezkedő MÜLEX Kommunális Hulladéklerakóhoz, így a logisztikai kapcsolat ideálisan biztosított.
A településrendezési terv módosításának célja a 0397 hrsz.-ú rét, és a 0398/1 hrsz-ú kivett közút egy részének összevonásával létrehozandó 0397 hrsz.-ú ingatlanon a hulladékudvar elhelyezhetőségének biztosítása építésjogi eszközökkel.
A tervezési feladat a településszerkezeti és szabályozási terv módosításából, valamint a HÉSZ kiegészítésébõl állt.

Pályázati felhívás ingatlan értékesítésére

Körmend Város Önkormányzata tulajdonát képezi a Körmend, 109/A/5. hrsz-ú, természetben Körmend, Szabadság tér 8. fszt 3. szám alatt található ingatlan.
Az ingatlan kivett üzlethelyiség megnevezésû, 284 m2 területû. Az ingatlan a Szabadság térrõl megközelíthetõ. A belsõ állapot többször felújításra került. Ennek következtében, átlagos, jó belsõ terû ingatlan alakult ki nagy terekkel, és elkülönült kisebb helyiségekkel. Korábban a felújítást követõen K&H Bankfiók, majd a Polgármesteri Hivatal átépítése idején a hivatal egyes irodái kaptak itt helyet. 2011 novembere óta üresen áll. Az üzlethelyiség használhatósága érdekében értékesítésre kerülhet sor. Az ingatlan értékesítésére irányuló pályázati feltételeket pályázati felhívásban határozza meg a Képviselõ-testület. A pályázati felhívás a Polgármesteri Hivatal hirdetõ tábláján, a Körmendi Televízió Képújságjában, valamint a Körmendi Híradó címû helyi újságban kerül meghirdetésre.

Csatlakozás elfogadása az Európai Uniós Kohéziós Alapból kapható támogatások egy részének felfüggesztése ellen indított tiltakozó akcióhoz

A tiltakozás elsõdleges indoka az, hogy az Európai Unió a hiánycél tartása miatt meghozott szigorú intézkedések mellett már a jövõbeni, feltételezett hiánycél túllépés miatt még a fejlesztési lehetõségektõl is elzárják a magyar lakosságot, tovább rontva a gazdasági növekedés beindításának esélyét. Ez ellentétes az Európai Unió alapvetõ céljaival, érdekeivel, valamint az Alapokmányaiban foglaltakkal.
Az Európai Unió gazdasági felemelkedése – mint közös cél – nem valósítható meg a tagországok lakosságának oktalan büntetése árán. Különösen akkor, ha az adott ország kormánya minden ésszerû intézkedést megtesz az Uniós direktívák betartása érdekében.

Nyilatkozat Vas Megye Önkormányzata által területfejlesztés vonatkozásában létrehozandó nonprofit gazdasági társaság alapításával kapcsolatban

Vas Megye Önkormányzatának Közgyûlése – figyelemmel arra, hogy a kormányzat a megyéknek kiemelt szerepet szán a területfejlesztésben – tervezi egy nonprofit gazdasági társaság létrehozását. Ennek a gazdasági társaságnak alapvetõ feladata lenne az elképzelések szerint a hazai és az európai uniós település-, illetve térségfejlesztõ pályázatok figyelése, elkészítése, megvalósításának szervezése.
Célszerûnek tartanák, ha a létrehozandó gazdasági társaságban a megyei önkormányzat mellett alapítóként részt vennének a Vas megyei városi önkormányzatok is. A társaság a jogszabályilag minimális alaptõkével kerülne megalapításra azzal, hogy a tagok kötelezettsége lenne évente a társaság mûködési költségeinek biztosítása (mindaddig, míg a társaság önfenntartó nem lenne).
A megyei önkormányzat jelenlegi elképzelései szerint biztosítaná az éves mûködési költség 50 %-át, míg a másik felét a többi alapítónak kellene rendelkezésre bocsátani. A Képviselõ-testület 11 igen és 1 nem szavazattal nem támogatta Vas Megye Önkormányzatának kezdeményezését.

Pályázatok benyújtásáról döntött az önkormányzat

1. A Képviselõ-testület 2012. február 29-i ülésén támogatta Körmend város részvételét a létrejövõ Eurocities Európai Területi Társulásban, amelyet 22/2012. (II. 29.) számú határozatával erõsített meg. A Közigazgatási Minisztérium megbízásából a Wekerle Sándor Alapkezelõ a 37/2011. (III.22.) Kormányrendelet alapján pályázatot hirdetett az Európai Területi Társulások támogatására. A költségvetési támogatás lehetõséget biztosít arra is, hogy Európában is modellnek számító, szakmailag korrekt, területi alapon szervezõdõ fejlesztési egységek, együttmûködések valósulhassanak meg. A pályázat „A” komponense lehetõvé teszi a magyarországi székhelyû ETT-k létrehozásával járó eljárási költségek támogatását. Az alapítási költségekre legfeljebb 2 000 000,- Ft támogatás igényelhetõ. A támogatás vissza nem térítendõ, az igényelt támogatás 100%-a. A pályázathoz saját forrás biztosítása nem kötelezõ.
A támogatás elõfinanszírozás keretében kerül utalásra.
A támogatási idõszak: 2012. január 1. – 2013. május 31.

2. Körmend Város Önkormányzatának Képviselõ-testülete támogatta, hogy a Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár a teljes pályázati alapból finanszírozott, önrész nélküli pályázatot nyújtson be, a TÁMOP-3.2.4.A-11/1 számú „Tudásdepó-Expressz”- A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erõsítése az élethosszig tartó tanulás érdekében” címû, és a TÁMOP-3.2.13-12/1 kódszámú a „Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában” címû pályázatokra, központi alapból támogatás elnyerésére.
Továbbá támogatta, hogy a Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtár a teljes pályázati alapból finanszírozott, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárral kötendõ konzorciumi szerzõdésben szabályozott pályázatot nyújtson be konzorciumi partnerként a TÁMOP – 3.2.12-12/1 kódszámú a „Kulturális szakemberek továbbképzése a szolgáltatásfejlesztés érdekében” címû pályázatra az elnyerhetõ támogatásra.
A támogatás mértéke mindhárom pályázat esetében 100 %. A konstrukciók a könyvtárak oktatási-képzési szerepét a könyvtárak együttmûködésén alapuló, korszerû szolgáltatások fejlesztésével erõsíti.

3. Pályázat benyújtása válik lehetõvé a fenntartó részérõl a Képviselõ-testületi döntés nyomán a TÁMOP-3.1.11-12/2 számú „Óvodafejlesztés” címû könnyített elbírálású pályázati felhívására A pályázat célja az, hogy az óvoda a támogatás segítségével optimális személyi és tárgyi feltételeket tudjon biztosítani a kisgyermekek számára személyiségük kibontakoztatásához. Az óvodai nevelés magas színvonalának biztosítása mellett hozzáférhetõségének garantálása is fontos. Ezen kívül figyelmet kell fordítani többek között a környezetre, az infrastruktúrára, a személyzeti ellátottságra, az irányításra és a minõségbiztosításra is. A pályázatot a Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda Bartók utcai és a Mátyás Király Utcai Óvoda feladat-ellátási helyeire vonatkozóan lehet benyújtani. A támogatás mértéke: 100 %.
4. Az Új Széchenyi Terv keretében NYDOP-2.1.1/A,B-12 - A régió nemzetközi jelentõségû kulturális és világörökségi helyszíneinek fenntartható turisztikai célú hasznosítása valamint kiemelt, nemzetközi jelentõségû gyógyfürdõk fejlesztése kódszámokon és címen jelent meg kiemelt projekt felhívás. A projekt célja: kiemelt, regionális, nemzetközi jelentõségû turisztikai attrakciók létrehozása, fejlesztése. A projekt keretében lehetõvé válhat az idõközben megvalósult belváros rehabilitáció soron következõ elemeként a színházépület funkcióbõvítõ fejlesztése, felújítása.
Az épület korszerûsítése bevételtermelõ lehetõséget kínál a városnak: lehetõséget teremthet, kibõvítheti a városba látogatók körét, erõsítheti a helyi rendezvények látogatottságát, kinyithatja az utat az úgynevezett hivatásturizmus felé. A feladat legnagyobb költségigényû projekteleme a Batthyány-Strattmann kastély színházként funkcionáló épületének külsõ-belsõ funkcióbõvítõ felújítása, amely a megvalósítás után a helyi idegenforgalmi szolgáltatások bõvülését és koordinációját szolgálja. Lehetõvé válik, hogy a város a kastélyfejlesztési projekt elsõ szakaszában is alkalmas legyen egész évet átölelõ rendezvények biztosítására, amelyekhez kapcsolódó szálláshelyek a környékbeli településeken várják az idelátogató turistákat.
A fejlesztés tervezett mûszaki tartalma:
A tervezési feladat elsõdleges célja a színházépület többfunkciós használatának biztosítása: a színház funkció megtartása mellett konferenciák rendezésére is alkalmas létesítmény kialakítása. Az épület adottságainál és méreteinél fogva alkalmas arra, hogy plenáris ülések konferenciatermeként szolgáljon. A plenáris konferenciateremmel azonos kapacitású szekciótermek biztosítására azonban csak a kastély-együttes egyéb épületeiben nyílik lehetõség.
Az épület teljes körû akadálymentesítése, a közlekedõ terek felújítása.
A színpad technikai tereinek (díszletmozgatás, raktározás) lehetõség szerinti bõvítése.
Öltözõk felülvizsgálata, lehetõség szerint irodák létesítése.
Színpadtechnikai rendszerek (fény, hang, szcenika, akusztika) felújítása.
Teljes körû épületgépészeti és épületvillamossági rendszer felújítása.
Új belsõépítészeti arculat kialakítása.
A tetõ- és a homlokzatok mûemléki helyreállítása.
Az épület felújítás – konferenciatermi funkciónak történõ megfeleltetés két radikális beavatkozást igényel;
a gépészeti új berendezések padlástérben történõ elhelyezése; illetve
az akadálymentesítési beavatkozások egyik szerkezetmódosítást igénylõ beruházása egy speciális lift/liftakna építése
A projekt tervezett megvalósítási ideje: 2012. december-2014. július.
Projekt tervezett költségvetése:
A módosított pályázati felhívás alapján „Nemzetközi vagy országos jelentõségû kulturális és örökség helyszínek, kulturális világörökségi helyszínek turisztikai fejlesztése” támogatható tevékenység esetében a támogatási intenzitás 100% -ra nõtt.
Igényelt támogatás: 1.330.940.000,- Ft
Teljes projekt összesen: 1.330.940.000,- Ft

Röviden
1. A Képviselõ-testület beszámolókat hallgatott meg és fogadott el a város ifjúsági referense részérõl és a 2011. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról.
2. A Képviselõ-testület megtárgyalta és jóváhagyta a benyújtott 2011. évi mérlegbeszámolókat:
- a VASIVÍZ Megyei Víz-és Csatornamû Zrt.
- a Körmendi Vagyongazdálkodási Kft.
- a Körmendi Idõsekért Nonprofit Kft.
- a Körmendi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft.
- a RÉGIÓHÕ Regionális Hõszolgáltató Kft.
- a MÜLLEX-Körmend Kft. részérõl.

3. Jóváhagyta a Képviselõ-testület a VASIVÍZ Zrt-vel kötendõ üzemeltetési szerzõdést apportált vízi-közmûvekre vonatkozóan, figyelemmel a Víziközmû-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvényben foglaltakra – mint az ellátásért felelõs üzemeltetõvel.

4. Jóváhagyásra került a RÉGIÓHÕ Kft. eszközparkjának korszerûsítését támogató beruházás saját forrásának biztosítása céljából felvételre kerülõ hitel összegére vonatkozó kézfizetõ kezesség vállalása az önkormányzat részérõl.

5. Támogatta a Képviselõ-testület együttmûködési megállapodás megkötését a Körmendi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal.

6. Módosult a város közoktatási intézményeinek alapító okirata. Továbbá tájékoztatót hallgatott meg a Képviselõ-testület a 2012. évi óvodai és általános iskolai beíratások tapasztalatairól.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.