Az elsőfokú engedély is törölve!

droszler | 2012. június 05 21:12:29 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Az osztrák Közigazgatási Bíróság a közelmúltban hatályon kívül helyezte a heiligenkreuzi hulladékégetõre másodfokon kiadott építési engedélyt.
Ami várható volt, bekövetkezett. Az osztrák Környezetvédelmi Szenátus (Umweltsenat) - mint másodfokú hatóság - ezek után 2012.05.31-én hatályon kívül helyezte a Burgenlandi Tartományi Kormány által elsõ fokon kiadott építési engedélyt, olvasható az Umweltsenat honlapján.

Az elsõfokú eljárás során 5610 kifogás érkezett a tervezett hulladékégetõvel szemben, ennek kb. 60 %-a Magyarországról. A Burgenlandi Tartományi Kormány által 2009.02.05-én kiadott építési engedély ellen 486 fellebbezést adtak be a Környezetvédelmi Szenátushoz, ebbõl 345 érkezett Magyarországról.
Az Umweltsenat ennek ellenére 2010.06.11-én kiadta a másodfokú építési engedélyt. A számos fellebbezés eredményre vezetett, mert a Közigazgatási Bíróság 2012.04.26-án törölte a másodfokú engedélyt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben a beruházó még mindig nem áll el eredeti, 6 évvel ezelõtt bejelentett szándékától, a teljes engedélyezési folyamatot az elejérõl kell újraindítani, amely újabb hosszú éveket venne igénybe.
Akit az elsõfokú eljárásban ügyfélként ismertek el, mind bekapcsolódhat az újraindított folyamatba, újabb kifogást, panaszt tehet, az esetleges jóváhagyó engedélyek ellen ismét fellebbezhet.
Köztük például Szentgotthárd Város Önkormányzata, Vas megyei Önkormányzat, Pro Natura St.Gotthard (PRONAS), Reflex Környezetvédõ Egyesület, Levegõ Munkacsoport, Hulladék Munkaszövetség, BIGAS, továbbá több száz magyar és osztrák állampolgár.

Úgy gondoljuk, most már végre be kell látnia a beruházónak, értelmetlen ezt a halva született ötletet tovább erõltetni. Amennyiben tiszta fejjel átgondolják az elmúlt 6 év tiltakozásait, a mostani hatályon kívül helyezõ határozatokat, azok következményeit, akkor csak egyet tehetnek. Bejelenteni a visszavonulást!

Az Umweltsenat mostani határozatát Magyarországon a környezetvédelemért felelõs minisztériumnak küldik meg.

Szentgotthárd, 2012.06.05.


Woki Zoltán Soós Zoltán
Pro Natura St.Gotthard

http://www.pronas.hu/2012-06-05/Az_elsofoku_engedely_is_torolve


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.