Batthyány-féltallérral gyarapodott a körmendi múzeum

droszler | 2012. június 29 19:18:00 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Batthyány-féltallérral gyarapodott a körmendi múzeum

A körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával egy 1789-ben vert ezüst féltallérral gyarapította gyûjteményét. A Koszorús Ödöntõl megvásárolt féltallér átmérõje 34 mm, súlya 14 g. Az érme elõlapján Batthyány-Strattmann II. Lajos herceg mellképe, hátlapján hercegi címere látható.
A 17-18. században Magyarországon német-római birodalmi hercegi címet kapott néhány személy, illetve család, mint az Esterházyak, II. Rákóczi Ferenc, a Pálffyak, a Koháryak, a Batthyányak, a Grassalkovichok és a mindenkori esztergomi érsek. Batthyány Károly (1698-1772) a trón és a Habsburg dinasztia érdekében szerzett ötven éves érdemeiért 1764-ben kapta meg a római szent birodalmi hercegi címet; pénzverési jogával már ebben az évben élt is. Unokaöccsének fia, Batthyány-Strattmann II. Lajos (1753–1806) szintén veretett arany dukátokat és ezüst tallérokat. Pénzeit Batthyány Károlyhoz hasonlóan õ is a bécsi verdében verette, a verõtöveket Johann Nepomuk Würth készítette.
A megvásárolt Batthyány féltallért a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum „Batthyányak nemzetsége” c. állandó kiállításában helyeztük el a 18. századi Batthyányakat bemutató lapostárlóban, együtt a múzeum tulajdonában levõ verõtövekkel, így szemléltetve a Batthyány hercegek pénzverésének eszközeit, s az általuk vert érméket.

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.