Hőség - ÁNTSZ: az idősek könnyebben kiszáradhatnak a nagy melegben

droszler | 2012. július 03 11:05:36 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Hõség - ÁNTSZ: az idõsek könnyebben kiszáradhatnak a nagy melegben

Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) - A hõség nagyon megviseli az idõsek szervezetét, mert könnyebben kiszáradhatnak, gyógyszereik szedésére pedig különösen oda kell figyelniük - figyelmeztetett kedden az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A szervezet az MTI-vel közölte: az idõsek kevesebbet izzadnak, nem érzékelik olyan pontosan a környezeti hõmérsékletet, mint a fiatalabbak. Kevésbé érzik a szomjúságot, ezért sokszor nem isznak elég folyadékot, testük könnyebben túlmelegedhet, így hamarabb kiszáradhatnak. Ezt a folyamatot rontják az idõs korra jellemzõ betegségek, így a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri problémák, a vesemûködési és anyagcserezavarok, a cukorbetegség.
A jelenlegi tartós hõség idején különösen figyelniük kell azoknak, akik vérnyomáscsökkentõket szednek. Esetükben szükséges lehet a gyógyszer adagjának csökkentése, ha nem pótolják a sóvesztést, ellenkezõ esetben ugyanis a szokásos adag nagyobb mértékben csökkenti a vérnyomást, ami rosszulléthez vezethet.
Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy az idõsek már csekély rosszullét esetén is hívják fel orvosukat, mivel a korai beavatkozással megelõzhetõk a súlyosabb kiszáradásos állapotok.
A szakemberek azt is javasolják, hogy a nagy melegben az idõsek hûtsék megfelelõen környezetüket. Idõnként bekapcsolhatják a légkondicionálót is, de fontos, hogy a hõmérsékletet ne állítsák 27 foknál hûvösebbre és a készüléket szakaszosan használják, ellenkezõ esetben ugyanis megfájdulhatnak az ízületek.
Kitértek arra is, hogy az idõskorúak sok esetben melegebben öltözködnek, mint azt az idõjárás megkívánná, de a mostani, 35 fok feletti melegben szellõs, természetes alapanyagú ruha viselése ajánlott, mert az segíti a test hõleadását.
A kánikulában még az olyan egyszerû hétköznapi tevékenységek is rendkívül megerõltetõek lehetnek, mint a bevásárlás, a gyógyszerek kiváltása, ezért fontos, hogy az idõsek ezekhez is kérjenek segítséget - áll a közleményben.

Kattintson a képere !


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.