A mai kercaszomori ISMERŐS ARCOK koncert INGYENES lesz!

droszler | 2012. augusztus 11 10:11:51 | kultúra |
A koncert 18 órakor kezdõdik! Vár mindenkit szeretettel a a legbátrabb falu, vár mindenkit az Õrség! http://www.kercaszomor.hu/

Kercaszomor a történeti Õrséghez tartozó két falu, Kerca és Szomoróc 1942. évi egyesítésével jött létre. Mindkét község lakói a korai Árpád-kortól a nyugati gyepû, majd a határ védelmében játszottak fontos szerepet.
1919. augusztus 12-én a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság csapatai megszállták a mai Kercaszomor nyugati részét, amely akkor még Szomoróc néven önálló, színmagyar református község volt. Egy évvel késõbb – alig két hónappal a gyászkeretben törvénybe iktatott trianoni békediktátum aláírása után, 1920. augusztus 1-jén – a helyi lakosság a kercai helyõrség Rankay József hadnagy vezette katonáival együtt fegyverrel ûzte el a betolakodókat. A diadal azonban rövid életûnek bizonyult, a megszállók erõsítést kaptak, visszaszorították a kercai határõröket, a felkelésben részt vevõ szomoróciak egy részét pedig bebörtönözték, mások a szomszéd falvakba menekültek.
A Határmegállapító Bizottság mégis a helyi lakosság bátor helytállásának hatására döntött úgy Szomoróc sorsáról, hogy az 1922. február 9-én visszatérhetett a megcsonkított ország maradékához. A késõbbi években az errõl emlékezõ emlékmûveket lerombolták,de egy harangláb most is áll,s a harangjára ez van írva: „A Jugoszláv uralom alóli felszabadulás emlékére szerezte Szomoróc község lakossága 1922. évben” – s ez a mai napig hirdeti az õrségi emberek hazaszeretetét, szülõföldhöz való ragaszkodását.

Kercaszomor a Legbátrabb Község – Communitas Fortissima – cím birtokosa.




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Hétrétország – a szerek és porták fesztiválja   2012. augusztus 06 22:29:41



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.