Bezár a Marc: Sajtószemle

droszler | 2003. július 14 17:33:35 | körmendi hírek |
Ezerfős elbocsátás a Marc cipők gyártójánál

Több mint ezer embert bo­csát el szeptember végétől a Marc cipőket gyártó szombat­helyi MSC Hungary Kft. Az érintett alkalmazottak augusz­tusban kapják meg a felmondá­sukat. Doktorné Németh Mar­git, az MSC Hungay Kft. gazda­sági igazgatója lapunknak el­mondta, hogy kénytelenek vol­tak átstrukturálni a gyártási szerkezetet, ezért kellett fel­számolni a. cipőfelsőrészeket gyártó őriszentpéteri és beledi üzemüket. A jövőben Indiából vásárolják a felsőrészeket, így lényegesen javul versenyképes­ségük. Megjegyezte még, hogy a munkaügyi központ képvise­lőivel ma ülnek le tárgyalni az elküldött dolgozók ügyéről.
A cipőipari vállalat az 595 al­kalmazottat foglalkoztató kör­mendi és a 268 fős őriszent­péteri üzem bezárása mellett szombathelyi gyárának létszá­mát is csökkenti 50 emberrel, a beledi üzem bezárása pedig to­vábbi 130 munkahely megszű­nését okozza. Az MSC Hungary Kft. 1992-ben még 2700 embert foglalkoztatott Vas, Zala és Győr­-Moson-Sopron megyében. A tár­saság árbevétele 2000-ben 10,8 milliárd forint, 2001-ben 12,6 milliárd forint volt, ám az erő­södő forint következtében lénye­gesen romlott a versenyképesség s emellett a gazdasági recesszió is rossz hatással volt a tevékeny­ségükre.
A cipőipari vállalkozás azutóbbi években sorra kénysze­rült telephelyei felszámolásá­ra, 2002-ben például lenti és ikervári cipőfelsőrész-készítő üzemüket zárták be. Idén má­jusban a körmendi és a szom­bathelyi gyárból küldtek el 230 dolgozót.

(Napi Gazdaság, 2003. július 14., 4.oldal)


TÖBB MINT EZER DOLGOZONAK MONDOTT FEL A MARC
Bezárják a Körmendi cipőgyárat

Csütörtökön délután a helyi gyárak vezetőire há­rult a-z a szomorú feladat, hogy bejelentsék, bezárják a Marc cipőket gyártó cég 595 fős körmendi, 268 fős őriszentpéteri és 130 fős beledi üzemét. Mivel azonban az őszi-téli kol­lekció legyártása nem feje­ződött be, az embereknek szeptemberig ezzel a tudat­tal kell tovább dolgozniuk. Megpróbáltunk alkalma­zottakkal beszélni, de töb­ben úgy nyilatkoztak, nem mernek mondani semmit, hisz még két és fél hóna­pig ettől a cégtől függnek. Hagy utána mi lesz, nem tudni. A szombathelyi üzem néhányukat ugyan alkalmazni fogja, de az elenyésző az elbocsátott 1000 dolgozóhoz képest. A városban egyébként két héttel ezelőtt a ruhagyá­rat zárták be.
Az anyacég gazdasági vezetője, Doktorné Németh Margit megkeresésünkre egy közleményt juttatott el hozzánk, amelyben a veze­tés gazdaságossági meg­fontolásokkal indokolja a döntést a gyár bezárásáról. Sajnálják a "munkáját ki­válóan végző, régi munka­társakat", de csak így tud­ják a gyárakat a továbbiak­ban is gazdaságosan mű­ködtetni. Tömeges elbocsátás - A szom­bathelyi székhelyű MSC Hungary cipóipari vállalkozás szeptem­berben három üzemét bezárja. A körmendi, az őriszentpéteri és a beledi gyárban összesen csak­nem ezer embernek szűnik meg a munkahelye.

(Mai Nap, 2003. július 12., 7.oldal)




Megint megszűnik ezer munkahely

Ezer ember elbocsátására ké­szül a Szombathelyi székhelyű MSC Hungary Kft. A dolgozók augusztus végén kapják kéz­hez felmondásukat, és har­minc napra rá megszűnik tényleges munkaviszonyuk.
Napról napra kilátástalanabb helyzetbe kerül a magyar könnyűipar. A több éve tartó válsá­got az ágazat hiába jelzi folyamato­san a politikának, a szakma által várt hathatós kormányzati segítség ennek ellenére rendre elmarad. A teljes ágazatot válságjelenségek övezik, a magas munkaerőköltség éppúgy sújtja a gyártókat, mint a feltartóztathatatlan keleti import.
Több mint ezer dolgozó elbocsá­tását tervezi szeptember végétől a szombathelyi székhelyű MSC Hun­gary Kft. A cipőfelsőrészt gyártó őriszentpéterí és beledi üzem felszá­molása 448 dolgozót érint, _Kör­menden pedig 595. embert. Utóbbi üzem alkalmazottai közül azonban nyolcvan főnek a szombathelyi ter­melőegységben kínálnak munkát. Ezzel párhuzamosán viszont ugyanezen gyárnak a termelést ki­szolgáló állományából elküldenek ötven dolgozót. Az alkalmazottak augusztus végén kapják kézhez fel­mondásukat, és harminc napra rá megszűnik munkaviszonyuk. Dok­torné Németh Margit, a cég gazdasá­gi igazgatója lapunk kérdésére el­mondta: az elhúzódó gazdasági re­cesszió és a kedvezőtlen makrogaz­dasági feltételek együttes hatása mi­att volt szükség a termelőegységek koncentrálására. A költségcsökken­tő struktúraváltás reményeik sze­rint biztosítja a vállalat versenyké­pésségét, jövőjét.

(Magyar Nemzet, 2003. július 12., 1.oldal)




A hazai gyártást az olcsóbb távol-keletivel váltják fel
Több mint ezer ember elbocsá­tását tervezi szeptember végétől a szombathelyi székhelyű MSC Hungary Kft.

"A cipőipari cég bezárjá 595 fős körmendi és 268 fős őriszentpéteri üzemét, és csökkenti szombathe­lyi gyárának létszámát is 50 dolgo­zóval" - adott tájékoztatást telefo­non Kovács Péter, a Vas Megyei Munkaügyi Központ igazgatóhe­lyettese. Közlése szerint az Msc Hungary Kft. leépítésben érintett alkalmazottai augusztus végén kapják kézhez felmondásukat, amely után harminc nappal szü­nik meg munkaviszonyuk. Az MTI értesülése szerint a cég felszámol­j a a Győr-Moson-Sopron megyei Be­led községben lévő üzemét is, ahonnan 130 embert küldenek el.
Doktorné Németh Margit, az MSC Hungay Kft. gazdasági igaz­gatója elmondta: kénytelenek vol­tak átstrukturálni gyártási szerke­zetüket, ez tette szükségessé a ci­pőfelsőrészt gyártó őriszentpéteri és beledi üzemük felszámolását.
"Körmendi üzemünk bezárá­sát az ingatlan tulajdoni jogának elvonása is eredményezte, amely a gyár további működését már hosszabb ideje. bizonytalanná tette" - fűzte hozzá:
A körmendi cipőgyár a Batthyány-kastély egy épület­szárnyában működött, ám az épület tulajdonlásáról a cégnek jogvitája támadt a Kincstári Va­gyoni Igazgatósággal (mn), a perben pedig a bíróság a Kincstár ja­vára döntött:
A gazdasági igazgató elmond­ta: a körmendi létszámból 80 em­bernek a szombathelyi gyáruk­ban kínálnak fel munkahelyet, a végtermékgyártó futószalagokat áttelepítik, de a felsőrészkészítést teljesen felszámolják, a felsőrészeket olcsóbb távol-keleti termékekkel pótolják.
Doktorné Németh Margit hangsúlyozta: a kényszerű lét számleépítéssel, régi megbízható munkatársaiktól válnak meg, ami a menedzsment számára sem volt könnyű döntés.
Az MSC Hungary Kft., amely a MARC termékekről volt közis­mert, 1992-ben még 2700 embert foglalkoztatott Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében, a 88~ millió forintos törzstőkével ren­delkező cégben ekkor szerzett 95%-os tulajdoni részesedést a svájci MSC vállalatcsoport. Árbe­vételük 20000-ben 10,8 milliárd, 2001-ben 12,6 milliárd forint volt. A cipőipari vállalkozás az utóbbi években egymás után kényszerült telephelyei bezárására: (MTI)

(Metro, 2003. július 14., 10.oldal)




Ezer embert küld el a Marc

Több mint ezer ember elbo­csátását tervezi szeptember végétől a Marc cipőkről is­mert szombathelyi MSC Hungary Kft.: a vállalat be­zárja 595 fős körmendi és 268 fős őriszentpéteri üze­mét, valamint 50 dolgozóval csökkenti szombathelyi gyá­rának létszámát. Felszámolj a Győr-Moson-Sopron me­gyei Beled községben lévő üzemet is, ahonnan 130 em­bert küldenek el. A leépítés­ben érintett alkalmazottak augusztus végén kapják meg a felmondólevelüket. A gaz­dasági igazgató szerint kénytelenek voltak átstrukturálni gyártási szerkezetüket, s ez tette szükségessé a felsőrész készítő üzemek bezárását. A felsőrészeket a cég olcsóbb távol-keleti importtal pótol­ja. Az 1992-ben még 2700 főt foglalkoztató MSC Kft. a utóbbi években egymás után kényszerült telephelyei bezárására, 2003 májusában pe­dig körmendi és szombathe­lyi üzeméből bocsátottak el 230 dolgozót. (mti)

(Magyar Hírlap, 2003. július 12-13., 10.oldal)



Zsugorodik az MSC Kft.

Több mint ezer ember elbocsá­tását tervezi szeptember végé­től a szombathelyi székhelyű MSC Hungary Kft. A cipőipari cég bezárja körmendi és őriszentpéteri üzemét, és csök­kenti szombathelyi gyárának létszámát is. Az MTI értesülése szerint a cég felszámolja a Győr-Moson-Sopron megyei Beled községben lévő üzemét is. Doktorné Németh Margit, az MSC Hungary Kft. gazdasági igazgatója elmondta: kénytele­nek voltak átstrukturálni gyár­tási szervezetüket. A körmen­di üzem bezárását pedig az in­gatlan tulajdoni jogának elvo­nása indokolja. Az MSC Hun­gary Kft., amely a Marc-ter­mékekről volt közismert, 1992-­ben még 2700 embert foglal­koztatott Vas, Zala és Győr­-Moson-Sopron megyében, a cégben ekkor szerzett 95 szá­zalékos tulajdoni részesedést a svájci MSC vállalatcsoport. Ár­bevételük 2001-ben 12,6 milli­árd forint volt. A cipőipari vál­lalkozás az utóbbi években egymás után kényszerült te­lephelyei bezárására. A vállalat jelenlegi termelési és árbevéte­li adatainak ismertetésétől a gazdasági igazgató elzárkó­zott. (VG)

(Világgazdaság, 2003. július 14., 7.oldal)



Ezerfős elbocsátás a Marc-gyárakban

Újabb tömeges cipőipari el­bocsátást jelentettek be teg­náp. A Marc lábbeliket gyártó társaság bezárja két dunántú­li üzemét, és csaknem ezer dolgozójától válik meg szep­temberben.
A kedvezőtlen gazdasági környezetre hi­vatkozva több mint ezer munkavállalójá­tól válík meg a Marc cipőiről ismert szombathelyi székhelyű MSC Hungary Kft. Mint Kovács Péter, a Vas Megyei Mun­kaügyi Központ igazgatóhelyettese el­mondta: a cipőipari cég bezárja 595 fős körmendi és 268 fős őriszentpéteri gyá­rát. A Győr-Moson-Sopron megyeí Beled községben lévő üzemet ugyancsak fel­számolják, innen 130 embert küldenek el. A leépítés érinti az MSC tovább működő szombathelyi gyárát is, ahonnan 50 dol­gozót küldenek el. Az elbocsátott dolgo­zóknak augusztus végén mondanak fel, így munkaviszonyuk szeptember végén szűnik meg. Kovács Péter elismerte, hogy Körmenden és Őriszentpéteren feszültsé­get okozhat az üzemek felszámolása, ám az igazgatóhelyettes nem tart a munka­erőpiac megrendülésétől. - Jelenleg strukturális változások zajlanak a megye munkaerőpiacán, így nemcsak megszűn­nek, hanem létre is jönnek munkahelyek - mondta Kovács. A központ hamarosan felveszi a kapcsolatot az MSC vezetésé­vel, hogy tanácsadással, átképzéssel se­gíthessen a munka nélkül maradóknak.
Sikertörténetnek indult a miénk ­mondta lapunknak Doktorné Németh Mar­git, az MSC Hungary Kft. gazdasági igaz­gatója.1990 és 2000 között végig nyeresé­ges volt a cég, terjeszkedett, telephelyeket vásárolt. Ám 2001-ben megváltozott a magyar árfolyam-politika, az egyre erő­södő forint nem tett jót a termékei három­negyedét exportáló cipőipari vállalkozás­nak. A helyzet azonban a világgazdaság gyengélkedése nyomán súlyosbodott
igazán, A legfontosabb piacnak számító Németországban ugyanis a gazdasági nehézségek miatt annyira visszaesett a kereslet, hogy az abból fakadó vesztesé­geket a hazai piacról származó bevételek növelésével sem lehetett ellensúlyozni.
- Cégünk jövőjének biztosítása érde­kében kénytelenek vagyunk megszüntet­ni a felsőrészkészítést Magyarországon ­- magyarázza Doktorné Németh Margit. A szerkezetváltás után indiai felsőrésszel ugyan, de továbbra is Magyarországon készülnek a kész cipők, amelyeket innen visznek exportra. Az intézkedéstől az MSC Kft.-nél azt remélik, hogy a társaság termelése és árbevétele nem fog csökkenni a tervezetthez képest.
A szombathelyi példa nem egyedülál­ló a magyar cipőiparban. Az elmúlt évek­ben ugyarus a gyártási költségek, a mun­kabérek és azok adóterhei jelentős mér­tékben emelkedtek, miközben az export­ra termelő vállalkozások bevételei az erő­södő forint miatt folyamatosan csökken­tek. igy aztán nem meglepő, hogy csak tavaly csaknem 2500 cipőipari munka­hely szűnt meg Magyarországon. Leg­utóbb ez év januárjában a Salamander zárta be bonyhádi cipőgyárát. Akkor 560 ember vesztette el munkahelyét. A mun­kavállalók egy része talált munkát a kör­nyékbeli vállalkozásoknál, a bonyhádi üzem pedig más tulajdonossal áprilisban 40 dolgozóval újraindult. A. Salamander martfűi gyárát nem számolta fel, ám ezt az üzemet sem kerülték el a változások. Európa piacvezető bőr- és cipőipari vál­lalkozása, a Garant lett az új tulajdonosa.
MIHÁLOVITS ANDRÁS

(Népszabadság, 2003. július 12., 17.oldal)

Bezárnak három cipőgyárat

Szombathely, Körmend, Őriszentpéter - Három gyárát - a körmendit, az őri­szentpéterit és a beledit ­zárja be ősztől az MSC Hun­gary Kft. A közel ezer alkal­mazott közül nyolcvannak tudnak további munkát adni.
A cigyőgyártásnak több évti­zedes hagyományai vannak Vas megyében. A körmendi és az őriszentpéteri gyár dinasztiák­nak adott kenyeret, biztos meg­élhetést. A könnyűipar elhúzó­dó világválsága s a kedvezőtlen. makrogazdasági feltételek már több mint egy éve arra kényszerítette az MSC Hungary Kft. svájci tulajdonosait, felügyelő­bizottságát, menedzsmentjét, hogy megoldást keressenek. A Cippin & Partnér tanácsadó cég és Karl Kutz tanácsadó is fel­mérte a gyárak helyzetét. A szakértók megállapították: képzett, jól dolgozó munkatár­sak vannak mindenütt, hazánk legnagyobb cipőgyárát mégis csak úgy lehet megmenteni, ha átszervezik a termelést, s meg­szüntetik a három kisebb üze­met. A körmendi gyárban 595, az őriszentpéteriben 268, Bele­den 180 embert érint az üzem­bezárás.
Peter Roysky ügyvezető igazgató és Doktorné Németh Margit gazdasági vezető el­mondta, úgy tudnak megmarad­ni a piacon, hogy a cipőfelsőré­szeket majd Ukrajnában és Indi­ában vásárolják, ahol olcsóbb a munkaerő, az alapanyag, s a szombathelyi gyárban állítják össze a cipőket. Az évi 1,6 mil­lió pár cipőt továbbra is itt gyárt­ják. Magyarországon akar ma­radni a gazdasági társaság.
A körmendi gyár sorsának megpecsételését az is gyorsítot­ta, hogy egy bírósági döntés bi­zonytalanná tette az MSC Hun­gary Kft. korábban szerzett tu­lajdonjogát. A körmendi gyár­ból nyolcvan embert tudnak tovább foglalkoztatní Szombat­helyen, Oriszentpéteren meg­tartják a szabászkés üzemrészt.
A cipőgyár két vezetője el­mondta, hogy mielőtt a végleges elhatározást meghozták, min­den lehetséges megoldást vé­giggondoltak, hiszen évtizedek óta együtt dolgoznak megbízha­tó munkatársaikkal, s tudják azt is, hogy a három településen nincsenek munkahelyek.
A bezárások után Szombat­helyen ötven, a termelést kiszol­gáló ember munkája is megszű­nik. Az elbocsátásról értesítet­ték a munkaügyi hivatalokat, a polgármestereket. A dolgozók­nak minden törvényben előírt juttatást megadnak.
Peter Roysky azt se titkolta, hogy ezen a héten több olyan szakmabeli és nem szakmabeli befektetővel tárgyalt, akik eset-. leg vállalnák a jól képzett dolgo­zók további foglalkoztatását.
Bebes István körmendi pol­gármestert nem lepte meg az MSC Hungary bejelentése. Vál­ság alakult ki avárosban, amely­hez kormányzati segítséget kér.
- Világos az a törekvés, ame­lyet a kft. meg akar valósítani: az egész Európában tapasztal­ható gazdasági recesszió miatt racionalizálja a termelést. Ez azonban Körmendet több szem­pontból negatívan érinti. A vá­rosvezetés a cég döntéseit nem tudja befolyásolni, kénytelenek vagyunk tudomásul venni azo­kat. Az MSC Hungary Kft. ve­zetői tisztességes módon oldot­ták meg ezt a feszült helyzetet: korrektül tájékoztatták a város­vezetőket a várható döntésekről, megtudhattuk az indokokat. A legfájóbb mégis az, hogy csalá­dok maradnak kenyér nélkül.
A város első embere elmond­ta: folytatódik az a folyamat, amely hónapokkal ezelőtt kez­dődött az országban: a könnyű­ipari ágazat összeomlása. Bebes István szerint erre a problémára a magyar kormánynak kellene megtalálnia a megoldást, s meg­állítani a folyamatot.
- A város mindent megtesz annak érdekében, hogy enyhítse a gondot: felgyorsítjuk az ipari területek kialakítását, azok inf­rastrukturális ellátását, s foko­zottabb marketinggel hívjuk fel a befektetők figyelmét a város­ban található képzett munkaerő­re. Munkabizottságot hozunk létre a gyáriparosok szövetsé­gének megyei képviselőjével, gazdasági szakember, képvise­lő, ipari parkok létrehozásában járatos szakember részvételé­vel. A bizottság feladata az is, hogy a feltáratlan munkahelye­ket felderítse a városban.

Forrás: (Vas Népe)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.