Hirdetmény: dió-kártevő

droszler | 2012. augusztus 21 14:43:55 | Környezeti hírek Körmendieknek |
A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa)

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson) Európában nem honos, karantén károsító, egy nemzedékes faj. Az USA és Mexikó területérõl származik, a 80'-as évek elején jelent meg elõször Európában, Svájcban. Tápnövénye a dió (Juglans spp), melynek termésburkában károsít és erõs fertõzésnél akár 50%-os kártételt okozhat a dióültetvényeinkben. Elõfordulása Szlovénia (1997), Észak-Olaszország (1998), Németország (1993), Horvátország (2003), Franciaország (2007) és Ausztria (2009) területérõl igazolt. Európa éghajlati adottságai és tápnövényének széleskörû elõfordulása elõsegíti a gyors terjedését és felszaporodását.
A kifejlett egyedek szárny fesztávolsága 8-10 mm, barna alapszínû, feje sárga, tora sötét, egy sárga félkör alakú folttal a pajzsocskán (1. kép). A légy lárvái piszkosfehérek, kifejletten 6 mm hosszúságúak.
A talajban báb alakban telel át. Az imágó július elejétõl szeptember közepéig rajzik, amely idõszak alatt folyamatos a tojásrakás. Az elsõ stádiumú lárvák augusztus elején jelennek meg. Az elõrejelzésükhöz használható sárga ragacsos illatcsalétekkel kiegészített csapdákat (CSALAMON® PALZ) a rajzás kezdetét megelõzõen, június második felében, a fán elszórtan, de fõleg a korona felsõ harmadában kell elhelyezni.
Az elõrejelzésre használt csapda nem szelektív. Az egyéb Rhagoletis fajokat is fogja. Megkülönböztetésük fontos, mivel növény-egészségügyi státuszuk nem azonos. A legfeltûnõbb morfológiai különbséget a szárnymintázat mutatja.
A diót károsító R. completa imágó szárnyvégén lévõ 3. elágazó pigmentált folt külsõ ága a szegélyeret követi és túlhalad a középéren (1.kép). R. cingulata imágó esetében a szárnycsúcsi sötét folt csak a szárny végén ágazik el (2. kép). Az európai cseresznyelégy R. cerasi imágó szárnyvégén lévõ fordított V alakú sávpár külsõ ága a szegélyeret követi és túlhalad a középéren (hasonlóan a R. completa szárnycsúcsi részéhez), viszont elõtte egy vesszõ alakú rövid folt helyezkedik el (3. kép).

Kattintson a képere !
1. kép: R. completa imágó /P. Legros

Kattintson a képere !
2. kép: R. cingulata imágó/ Dér Zsófia

Kattintson a képere !
3. kép: R. cerasi imágó /agripest.net

A nyugati dióburok-fúrólégy kártétele a még zöld színû termésburkon jól látható. A termés felületén kezdetben apró, tojásrakáshoz készített szúrásnyomok figyelhetõk meg. A termésburok a benne fejlõdõ lárvák táplálkozása nyomán megbarnul, megfeketedik. A fertõzött termés általában idõ elõtt lehull a fáról, valamint a termésburok rátapad a dió kemény héjára, majd elszínezõdik, megpenészedik, így a termés fogyasztásra alkalmatlanná válik. (4., 5. kép).

Kattintson a képere !
4. kép: R. completa kártétele dió termésen / P.Falatico

Kattintson a képere !
5. kép: R. completa lárva és kártétele, amit meg kell elõznünk / EPPO Gallery


A kártétel könnyen összetéveszthetõ a dió baktériumos megbetegedésének (Xanthomonas campestris cv. juglandis) tüneteivel, amelyek csak meleg, párás idõben jelentkeznek. A baktérium levélen, hajtáson, vesszõn, virágbarkán valamint a gyümölcs héjrészén egyaránt megtalálható, szabálytalan, vizenyõs elfeketedõ foltokat okoz.
A kártevõ terjedése aktív módon, a legyek repülése útján történik. Tápnövényének széleskörû elõfordulása (házi kertekben, ültetvényekben, közterületeken, parkokban, erdõs területeken) elõsegíti a gyors terjedést és felszaporodást. Terjedésének megakadályozásának legbiztosabb módja, ha megakadályozzuk, hogy a lárva a fertõzött burokból a talajba kerüljön. Hatékony módszer a fák aljának (csurgási körét 2-3 m-t meghaladóan) fóliatakarása, továbbá a lehullott zöld burokban lévõ terméskezdemények és burokmaradványok égetéssel történõ megsemmisítése.
Fertõzött területrõl dió magoncot, zöld burokban lévõ diót, burokmaradványokat, valamint talajt kivinni tilos!
A károsító elleni védekezésre a NÉBIH NTAI szükséghelyzeti eseti engedélyt adott ki a Decis, Karate Zeon 5 CS, Calypso 480 SC, Mospilan 20 SG készítményekre. A Használatuk során az engedélyokiratban elõírt munkavédelmi óvórendszabályokat és környezetvédelmi elõírásokat szigorúan be kell tartani. A kezelt dióban a rendeltetésszerû felhasználás mellett kötelezõen elõírt élelmezés-egészségügyi várakozási idõ 30 nap.
Alkalmazásuk jelentõsen gyérítheti a kártevõk egyedszámát, ha nem is biztosít teljes védelmet a rajzás egyenetlensége miatt.

A nyugati dióburok-fúrólégy teljes felszámolására nincs lehetõség.
Feladatunk a terjedésének visszaszorítása, ehhez azonban a termelõk és a lakosság aktív közremûködése szükséges!
Ha a fenti információk alapján gyanúja van a károsító jelenlétére (pl. a leírásnak megfelelõ tüneteket észlel), vagy ha úgy véli, hogy a kifejlett egyedet látja:
- azonnal értesítse a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságát.
(elérhetõségek: tel.: (06)94/577-410; fax: (06)94/377-160; email: vas-nti@nebih.gov.hu ) - vele egyidejûleg tegye meg a fentiekben ajánlott védekezési intézkedéseket.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.