Balassi, a borok barátja

droszler | 2012. szeptember 02 08:42:20 | kultúra |
Vitézek közt ülvén kedvem ellen sincsen jó borral teli pohár

Balassi, a borok barátja

P á l y á z a t


A több évezredes múltban gyökerezõ mai magyar mûveltség szerelmeseinek, az európai életérzés iránt fogékony fiataloknak legkedvesebb fesztiválja a Bálint napi Balassi-fesztivál. Az európai Balassi-kultusz központja – www.balassi.eu – pályázatot hirdet önkormányzatoknak, mûvelõdési intézményeknek, könyvtáraknak, civil közösségeknek, az elithez tartozó vendéglátóhelyeknek a VIII. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz – az európai életérzés ünnepéhez – kapcsolódó rendezvény megszervezésére. 2013-ban a fesztivál a költõ mûveibõl a borokra utaló versrészleteket állítja az irodalombarátok érdeklõdésének fénykörébe.

Igyunk, lakjunk egymással vígan, szeretetbül – írja Borivóknak való címû versében a poéta.

Borbarátságának fölidézéséért a 2013. február 13-án, 14-én, 15-én, 16-án - szerdán, csütörtökön, pénteken és szombaton - sorra kerülõ zenés irodalmi esteknek azokat a Balassi-verseket célszerû megjeleníteni, amelyekben Balassi a borokat hívja segítségül mondanivalójának ízes ábrázolásához. Ebben az évben is lehet a Balassi-emlékkarddal kitüntetett költõk alkotásaiból válogatni, köztük a külföldi mûfordítók alkotásaiból is.

A pályázat a rendezvény tervét kell, hogy tartalmazza, legföljebb 60 gépelt soros leírásban. Célszerû felsorolni a szereplõk nevét, vázolni a rendezvény irodalmi anyagát.

A pályázat különösen ajánlott a bormûveltséget gazdagító szervezeteknek, a borhagyományt fejlesztõ civil egyesületeknek, valamint az igényes vendéglõknek.

Kiváltképp örömmel látják a kiírók a határon túli közösségek pályázatát: Zsolnától Nándorfehérvárig, Bukaresttõl Bécsig. Ugyancsak bizakodással várja a kuratórium az Európa távolabbi részein lakó, és a tengerentúli magyar közösségek pályamûvét. Újraalkothatják az élményt: „Mostan igyunk, lakjunk, vigadjunk, táncoljunk,/ távozzunk bánatunktul!”

A fesztiválrendezvényeknek egy közös mozzanatuk van: a 2013-ban Balassi-karddal kitüntetett magyar poéta és külföldi mûfordító megnevezése a közönség elõtt. Boros rendezvényeken az elsõ koccintás ezen irodalmárok egészségére történik. A kitüntetettek nevét E-levélben kapja meg valamennyi pályázó elõzetesen. A rendezvény többi része szabadon alakítható a pályázók ötletei, elképzelései szerint. Felhasználhatják a poéta verssorát: „Ki vígan lakozik vitéz barátjával.”

A pályamûvet 2012. december 29-éig kell a balassi@balassi.eu címre eljuttatni. A legjobbnak talált három rendezvénytervet az európai Balassi-kultusz központja, a www.balassi.eu bemutatja a világhálón, emellett a szervezõk és családtagjaik meghívóleveket kapnak a Bálint napi Balassi-fesztivál központi rendezvényére, a Balassi Bálint-emlékkard XVI. alkalommal történõ átadására.



Figyelem! Fontos kitétel: ez a pályázat nem jár pénzmozgással. A jutalom egy különleges rendezvényen való részvétel, és az ottani kapcsolatteremtés lehetõsége. Tehát az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit maguk a pályázók viselik, ehhez támogatást nem kapnak; a rendezvényen – amelyen ez a pályázat nem kerül szóba – a közönség soraiban foglalnak helyet. A kardátadás után találkozhatnak kiemelkedõ magyar irodalmárokkal, zenemûvészekkel, alkotó értelmiségiekkel.



Jó borokkal töltett aranyos pohárok járjanak mi közöttünk





Balassi, a méhek barátja



Méznél édesb szép szók



P á l y á z a t általános és középiskolásoknak




Mivel az európai Balassi-kultusz központja – www.balassi.eu – kifejezetten ellenzi a gyermekek szeszfogyasztását, és semmiképp sem akar ösztönzést adni ehhez, a 2013. évi Bálint napi Balassi-fesztivál – az európai életérzés ünnepe – alkalmához a méhek és a méz társul.



A 2013. február 13-án, 14-én, 15-én, 16-án - szerdán, csütörtökön, pénteken és szombaton - sorra kerülõ irodalmi esteknek azokat a Balassi-verseket célszerû megjeleníteni, amelyekben Balassi a méheket hívja segítségül mondanivalójának derûs ábrázolásához.



A pályázat a rendezvény tervét kell, hogy tartalmazza, legföljebb 60 gépelt soros leírásban. Célszerû felsorolni a szereplõk nevét, vázolni a rendezvény irodalmi anyagát. Kiváltképp örömmel látják a kiírók a határon túli iskolák pályázatát: Érsekújvártól Újvidékig, Brassótól Kismartonig.



Az iskolai rendezvényeknek egy közös mozzanatuk van: a 2013-ban Balassi-karddal kitüntetett magyar poéta és külföldi mûfordító megnevezése a közönség elõtt. A kitüntetettek nevét E-levélben kapja meg valamennyi pályázó elõzetesen. A rendezvény többi része szabadon alakítható a pályázók ötletei szerint.



A pályamûvet 2012. december 29-éig kell a balassi@balassi.eu címre eljuttatni. A legjobbnak talált három rendezvénytervet az európai Balassi-kultusz központja, a www.balassi.eu bemutatja a világhálón, emellett a szervezõk és családtagjaik meghívóleveket kapnak a Bálint napi Balassi-fesztivál központi rendezvényére, a Balassi Bálint-emlékkard XVI. alkalommal történõ átadására.



Figyelem, fontos kitétel: ez a pályázat nem jár pénzmozgással. A jutalom egy különleges rendezvényen való részvétel lehetõsége. Tehát az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit maguk a pályázók viselik, ehhez támogatást nem kapnak; a rendezvényen – amelyen ez a pályázat nem kerül szóba – a közönség soraiban foglalnak helyet.


Tiszta mézzel foly õ édes szava

Forrás: www.balassi.eu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.