Átadták az Egis analitikai fejlesztő laboratóriumát Körmenden

droszler | 2012. szeptember 05 14:49:31 | körmendi hírek |
V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az átadáson kiemelte: a laboratóriumi fejlesztésekre érzékelhetõen szükség van, mert az emberek igénylik a hatékonyabb, gyorsabb hatású, biztonságosabb gyógyszert. Az Egis a fejlesztés mellett munkát ad az embereknek, önként vállalt társadalmi feladataként "jobb minõségû várost" hoz létre. Ez a fejlesztés a magyar vidéket, az emberek helyben maradását is segíti – mondta az államtitkár.

Hodász István, az Egis vezérigazgatója minõségi elõrelépésnek nevezte a fejlesztõlabor létrehozását. A körmendi gyáregységben felhalmozódott szaktudás, az itt dolgozók kreativitása lehetõvé tette, hogy önálló kutatás-fejlesztést végezzenek - jelentette ki.
A cégvezetõ szerint a fejlesztés azt bizonyítja, hogy az Egis a jövõben is a térség meghatározó szereplõje és munkaadója kíván lenni. Az új létesítmény átadásával 8 fõvel nõtt a laboratórium dolgozóinak létszáma, a budapesti székhelyû gyógyszergyár körmendi gyáregységében így összesen 838 munkavállalót foglalkoztatnak – ismertette Hodász István.
Hozzátette: a labor felépítésével felgyorsult a fejlesztõ munka, a kifejlesztett új gyógyszereket nagy eséllyel helyben gyártják majd, ami kapacitásbõvítést, és további munkahelyek teremtését eredményezheti.
Jelenleg 60 milliárd forint értékû gyógyszert gyártanak évente Körmenden, ennek 75 százalékát exportálják. Mennyiségben ez több mint 2 milliárd tablettát, illetve kapszulát jelent, amit helyben, 70-75 millió dobozba csomagolnak – közölte a vezérigazgató.

Bebes István, Körmend polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte: a térség és Körmend számára meghatározó az Egis tevékenysége. Az iparûzési adó legnagyobb részét – tavaly 173 millió forintot - az Egis fizette be a város kasszájába. Mindemellett a cég segítséget nyújt az iskolák és a kórház mûködéséhez, támogatja a civil szervezetek munkáját, hozzájárul a város infrastrukturális fejlesztéséhez. Nagyrészt az Egis tevékenységének köszönhetõ, hogy Vas megyében Körmend térségében a legkisebb, 5,2 százalék a munkanélküliek aránya - tette hozzá a polgármester.

Az Egis a hetvenes évek elején kezdett zöldmezõs beruházásba Körmenden, tápszergyárat épített, majd létrehozta a krémeket, kenõcsöket, szirupokat és kúpokat gyártó üzemét, emellett tablettaüzeme, csomagolóüzeme és raktára, valamint integrált készítményfejlesztési kapacitása is mûködik a körmendi gyáregységben. A most felavatott 400 négyzetméter alapterületû laboratórium több mint 600 millió forint ráfordítással készült el. Az új létesítményt a legmodernebb, világszínvonalú berendezésekkel szerelték fel.

Az Egis árbevétele a legutóbbi teljes - 2011 szeptember 30-án zárult - üzleti évében közel 130 milliárd forint volt, amelynek 9 százalékát, mintegy 11,6 milliárd forintot innovációra és kutatás-fejlesztésre fordított.

A gyógyszeripari vállalat tevékenysége a kutatás-fejlesztéstõl a hatóanyag- és késztermékgyártáson át a kereskedelemig a gyógyszergyártás minden területére kiterjed. Termékeit több mint hatvan országba exportálja, a magyarországi bázisa mellett további 18 országban van saját képviselete. A cég a magyarországi gyáraiban és külföldi irodáiban csaknem négyezer fõt foglalkoztat.

Kattintson a képere !


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.