Tart az Agora-Savaria Filmszínházban a digitális technikára való átállás

droszler | 2012. szeptember 13 09:14:40 | kultúra |
Javában tart az Agora-Savaria Filmszínházban a digitális technikára való átállás
Ezekben a hetekben zárva van a mozi, mert a régi vetítõgépeket korszerû, számítógép által vezérelt berendezésekre cserélik. Szeptember végétõl már 3D-s filmeket is játszanak a moziban.

Mayer Rudolf azt magyarázza, hogyan mûködnek a berendezések. Ezek közül már csak egy marad a gépházban, azt is némileg korszerûsítik majd. A többit a napokban leszerelik, mert a 35 milliméteres celluloid filmek hazai forgalmazása gyakorlatilag teljesen megszûnik.

Mayer Rudolf - mozgókép szakági vezetõ, Agora
"Szeptemberben egy közönségfilm jelent meg 35 mm-n. Havonta 20-25 filmmegjelenés van, de a forgalmazók nem készítenek már 35-ös kópiát. Az a mozi, amelyik idén nem digitalizál, kénytelen lesz bezárni."

Az új kép- és hangtechnika a korszerû mozizás, a térhatású filmek vetítésének lehetõségét teremti meg a Savaria Filmszínházban.

Kószó János - ügyvezetõ, Cinema Szeged Kft.
"A nézõk azt érzékelik, hogy tisztább és szelektáltabb lesz a hang, 5.1-es hangrendszer. A vetítéstechnikában pedig nem látják, amit eddig, hogy a 60 tekercsbõl álló filmet két vetítõgépen játszották."

A digitális átállás közel 100 millió forintos költségének jelentõs részét pályázati támogatás, a fennmaradó összeget önkormányzati hozzájárulás fedezi.

Grünwald Stefánia - igazgató, Agora
"Elõször a Nemzeti Erõforrás Minisztérium írt ki pályázatot, amelyen a digitális projektor beszerzésére pályázhattunk, majd azok, akik ezen nyertek, a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt újabb pályázaton vehettek részt. Ebbõl fogjuk finanszírozni a mûködtetéshez szüksége szerverek költségeit."

Szeptember 28-án tartják majd a digitális technika fõpróbáját a moziban. Azután a filmeket már a megjelenésük hetében láthatja a közönség.

forrás: www.sztv.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.