A szén-monoxid-mérgezésekről

droszler | 2012. október 05 20:59:27 | Környezeti hírek Körmendieknek |
A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelõberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütõ, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítõ, stb. okoz. Szén-monoxid a tökéletlen égés során szabadul fel, veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a levegõnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gáz, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelõ mennyiségû oxigént szállítson. Ennek következtében már rendkívül alacsony koncentrációban is mérgezõ. Ha a levegõben a koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés. Amennyiben a mérgezést szenvedett embert nem juttatják friss levegõre, rövid idõ alatt bekövetkezhet a halál.
Tiszta levegõn egy óra alatt a vérben lekötött szén-monoxid mintegy fele távozik. Vagyis ha a mérgezést szenvedett ember elhagyja a szén-monoxiddal telített helyiséget, enyhülnek a tünetek. A szén-monoxiddal kapcsolatos súlyos balesetek igen gyakran éjszaka történnek, amikor a gáz hatásának kitett ember nem változtat helyet.

Hazánkban minden évben több száz szén-monoxid-mérgezéssel járó eset következik be, ezek közül több tucatnyi halállal végzõdik. 2012 októberéig 93 alkalommal kellett szén-monoxid-mérgezés miatt beavatkozni a tûzoltóságoknak.

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelõzhetõek lennének, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését a szén-monoxid-érzékelõk jelzik. Ezek az eszközök rendkívül hatékonyak, nagymértékben segítik a balesetek megelõzését. Jelenleg csak a hazai háztartások kis részében van ilyen érzékelõ, pedig a nemzetközi tapasztalatok szerint is jól használhatóak a balesetek megelõzésére.

Szintén rendkívül fontos, hogy az állampolgárok minden fûtési szezon elõtt ellenõriztessék a tüzelõ-, fûtõberendezések és a kémények mûszaki állapotát, karbantartottságát, ezzel fontos lépést tesznek saját biztonságuk érdekében. Az ellenõrzést célszerû olyan szakemberre bízni, aki a mûszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelõberendezések találhatóak, rendszeresen szellõztessék, így is megakadályozható a mérgezõ gázok felhalmozódása.

A korábbi balesetek elemzése alapján egyértelmûen azt lehet mondani, hogy azok nagy részét szabálytalan kivitelezés, az idõszakos ellenõrzés és karbantartás elmulasztása, vagy a szellõzõ elemek lezárása okozta.
A fentiekrõl részletes tájékoztatást olvashat www.katasztrofavedelem.hu oldalon, az alábbi elérhetõségen:

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/tudastar/foldgaz.pdf


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.