Megyei szituációs gyakorlat Körmenden

droszler | 2012. október 03 20:59:27 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Kattintson a képere !A Katasztrófavédelmi Mûveleti Szolgálat megyei tûzoltási szituációs gyakorlatot tartott egy körmendi üzem telephelyén szeptember 27-én.

A gyakorlaton - III-as/ kiemelt riasztási fokozatnak megfelelõn - részt vettek a szombathelyi hivatásos tûzoltók és a sárvári hivatásos tûzoltók egy-egy gépjármûfecskendõvel, a körmendi hivatásos tûzoltók egy gépjármûfecskendõvel és négy gépjármûvel, valamint a Katasztrófavédelmi Mobil Labor.

A feladatok során ipari üzemekben, veszélyes anyag jelenlétében keletkezett tüzek oltását, valamint magasabb fokozatú tûzesetnek megfelelõ irányítási módot gyakoroltak a tûzoltók. A foglalkozás célja a beosztott, illetve irányító állomány helyismeretének növelése volt.

A gyakorlat vezetõje és a létesítmény megbízottja a helyszínen ismertette a gyár paramétereit, a helyi sajátosságokat, elõírásokat, valamint hogy az üzem egész területén veszélyes anyag jelenlétére kell számítani. Ezt követõen a terület bejárása után került sor a szituációs feladatok megoldására. A gyakorlat egy idõben, két helyszínen került lebonyolításra.

A szituációk:

Az egyik helyszín: A gyár területén található hordós tároló és vele egybe épített három darab különálló - fokozottan tûz- és robbanásveszélyes - anyagtároló emberi mulasztás miatt kigyulladt. Emiatt közvetlen veszélyeztetés alatt van egy raktárépület és a bent tartózkodók. Feladat a tûz eloltása, az épületben tartózkodó személyzet megóvása.

A másik helyszín: A tûzeset jelzésével egy idõben a gyár a szükséges vészleállásokat foganatosította. Ennek következtében a csomagolóüzem födémszerkezete alatt lévõ porleválasztó és technológiai térben porrobbanás történt, melynek következtében egy fõt nem találtak. Õt eltûntként kell kezelni, holléte és sérülésének szintje nem ismert. A feladat a személy megkeresés és mentése.

A feladatok megoldása során a gyakorlatvezetõ és a Vas Megyei Tûzoltósági Fõfelügyelõ ellenõrizte a tûzoltás vezetését, a beosztások szervezését, a beavatkozás menetét, az egyéni védõfelszerelések szabályos használatát, és a kárhelyi kommunikációt.

A gyakorlat „MEGFELELT” értékelést kapott.

Forrás: Vas Megyei Katasztrófavédelem


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.