Megalakult a Mentőcsoport!

droszler | 2012. október 09 08:46:55 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Október 6-án Körmenden került sor az Õrség-Gorièko-Raab Mentõcsoport rendszerbeállító gyakorlatára.
Az Õrség-Gorièko-Raab Mentõcsoportterületi rendeltetésû, komplex árvízi védekezésre létrehozott polgári védelmi szervezet. A szervezetet az egyházasrádóci, pankaszi, magyarlaki, kondorfai Önkéntes Tûzoltó Egyesületek, és az S.O.S. Zamárdi Regionális Rádiós Segélyhívó Alapítvány tagjai, valamint magánszemélyek – férfiak és nõk egyaránt – alkotják.
Fõ rendeltetése árvízi, valamint rendkívüli idõjárási veszélyhelyzetek során jelentkezõ kutatási, mentési és kárfelszámolási szakfeladatok területi szinten történõ ellátása, illetve az elsõdleges beavatkozó erõk munkájának segítése.

A mentõcsoport rendszerbeállító gyakorlata október 6-án, Körmenden zajlott. A reggel 8 órakor kezdõdõ foglalkozás keretében – a bevezetõ után – elméleti oktatásban részesült a résztvevõ állomány. Horváth Tibor tû. alezredes, a mentõcsoport vezetõje munka- és tûzvédelmi szabályokkal ismertette meg a jelenlevõket, majd a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szombathelyi Szakaszmérnökségének vezetõje tartott elõadást az árvízvédekezés alapjairól – árvizek típusairól, kezelési módszereirõl, a gátak fajtáiról, a lehetséges védekezési módszerekrõl –, és az árvízhelyzet során szükségek teendõkrõl.

Ezt követõen sor került az elmélet gyakorlatban történõ megvalósítására. A csoport tagjai begyakorolták az alkalmazandó vízkár-elhárítási módszereket. A homokzsákokból épített ideiglenes védmûvek és védmû-megerõsítések építésének szabályos módját, az éjszakai munkavégzéshez szükséges világítás fáklyákkal történõ biztosítását, valamint a védekezéshez alkalmazható víziszivattyúk használatát. Gyakorlatban próbálták ki a „nyúlgát” építését; hogy hogyan kell eljárni „buzgár” kialakulása esetén; és hogy hogyan kell a „bordás megtámasztást” alkalmazni.

A gyakorlati oktatás után ismét az elmélet következett. Az állomány elmélyíthette tudását általános katasztrófavédelmi ismeretekbõl. Tájékoztatást kaptak a megalakult szervezet felépítésérõl, és feladatairól, valamint felelevenítették elsõsegély-nyújtási ismereteiket is.

Az újonnan megalakult mentõcsoport részére Dr. Bakondi György tû. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság fõigazgatója október 25-én, Budapesten csapatzászlót adományoz.

November közepén egy újabb megmérettetés vár a mentõcsoportra, amikor nemzeti minõsítõ rendszerben adnak számot szaktudásukról. A sikeres minõsítés után lesz „teljesen kész” az Õrség Mentõcsoport, hiszen ettõl kezdve vehetnek részt tényleges védekezési feladatokban.


Vas Megyei Katasztrófavédelem

Képek1 Képek2


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.