A nyelvünk miatt zabálunk

droszler | 2012. október 18 16:26:33 | közérdekü |
Egy friss tanulmány szerint a túlsúlyos gyerekek ízlelõbimbói kevésbé érzékenyek, mint a normál testtömegû társaiké.

A szerzõk szerint, mivel lecsökkent a képességük, hogy felismerjék az ötféle alap ízt (édes, sós, keserû, savanyú, umami), sokkal nagyobb mennyiséget kell enniük egy ételbõl, hogy ugyanazt az ízélményt elérjék.

A kísérlet 94 normál testsúlyú és 99 túlsúlyos, 6-18 év közötti gyerek részvételével zajlott, akik mind egészségesek voltak és nem szedtek semmilyen gyógyszert, ami hatással lenne a szaglásra és ízlelésre. Minden gyerek nyelvére 22 „íz-szalagot” helyzetek, az öt alap ízt négy különbözõ erõsségben, valamint két íztelen mintát. Az idõsebb gyerekek és a lányok jobb eredménnyel választották ki a megfelelõ ízeket.

Általánosan elmondható, hogy a gyerekek az édeset és a sósat tudták megkülönböztetni a legkönnyebben, míg a sós és a savanyú/umami közötti különbséget a legnehezebben. A túlsúlyos gyerekek jelentõsen nehezebben tudták felismerni az ízeket a 2-19-ig terjedõ skálán átlagosan 12,6 pontot értek el, míg a normál testalkatú gyerekek több mint 14-et.

Ugyan mindkét csoport felismerte az ízek intenzitása közötti különbséget, a túlsúlyosak sokkal alacsonyabbra értékelték a négyféle erõsséget. Minél idõsebbek voltak a normál súlyú gyerekek, annál pontosabban ismerték fel az ízeket, míg a kövér gyerekeknél ez nem volt jellemzõ.

Az még nem tiszta, miért változó az emberek ízérzékelése, de valószínûleg a gének, a hormonok és az akkulturáció (a szocializáció egyik változata) is szerepet játszhat benne, mint ahogy a különbözõ, kora gyermekkorban megtapasztalt ízek is. Mindenesetre az biztos, hogy a jobb ízlelõbimbókkal rendelkezõk kevesebbet esznek, így egészségesebbek maradhatnak.

Forrás: www.ma.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.