Itt nyílhat 57 új magyar határátkelőhely

droszler | 2012. november 19 13:20:50 | közérdekü |
Több mint ötven új közúti határátkelõhely létesülhet Magyarország és Románia között - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A közlemény szerint Völner Pál infrastruktúráért felelõs államtitkár pénteken arról állapodott meg Ovidiu Ioan Silaghi román közlekedési és infrastruktúraügyi miniszterrel és Septimiu Buzasu közlekedési államtitkárral, hogy megkezdik a tárgyalásokat a közös határszakaszon kijelölendõ, a tervek szerint 57 új közúti határátkelõhely megépítését lehetõvé tevõ keretegyezményrõl.

A szatmárnémeti, közúti és vasúti témában folytatott megbeszélésen a román fél a belügyminisztérium államtitkárát jelölte ki fõtárgyalónak, míg magyar részrõl Völner Pál vezeti az egyeztetéseket - áll a dokumentumban.

A tárca tájékoztatása szerint a tervezett magyar-román keretegyezmény a Szlovákiával létrejött és ratifikált, államhatáron található és megépítendõ utakhoz tartozó közúti határátkelõhelyekrõl szóló megállapodás mintájára készülne. A dokumentum mellékletében nevesítendõ utak, hidak, kompok, kerékpárutak létrehozása és fejlesztése újabb, külön államközi szerzõdések megkötése nélkül is lehetségessé válik. Az egyezmény közös elfogadásával a tervezett útszakaszok gyorsabb ütemben épülhetnek meg a helyben rendelkezésre álló forrásokból, uniós vagy egyéb támogatással - emelték ki.

A minisztérium tájékoztatása szerint a magyar-román határszakasz 448 kilométer hosszú, amelyen jelenleg 10 közúti határátkelõ van, egymástól átlagosan 45 kilométer távolságra. A felmérések szerint további 57 határátkelõ kiépítésére várható reális igény. Megvalósításuk esetén a határt 6,7 kilométerenként lehet majd keresztezni, ami nyugat-európai példák alapján is kielégítõnek mondható - olvasható a közleményben.

Kattintson a képere !


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.