A kifestőkről, színezőkről…

droszler | 2012. november 20 16:51:40 | könyvajánló |

Kedves Mindannyian!

Egy különleges kifestõ füzetre szeretném felhívni a figyelmet.

Ajándéknak vagy a várakozás idõszakában való elmélyülés segítésére.

Szeretettel: Eszter





A kifestõkrõl, színezõkrõl…

A szabad rajz, a szabad játék tág teret ad a gyermeknek, a végtelent nyújtja. A színezõ, ahogy az irányított játék is, kész képet ad, behatárolja a teret. Ebbõl következik, hogy a szabad rajz, játék alapvetõen fontos étele-itala a gyermekkornak. Azonban a felnõttek igyekeznek terelni.

A rajzolásnak is, mint mûvészetnek, a lélekre kell hatni, a lelket kell gyógyítania, építenie. A különbözõ pedagógiai fogalmak itt másodlagosak.

A színezõk eszenciája, lényege az összpontosítás által befogadott információ minõsége. Vagyis: mi a mondanivalója a képnek?

A banális ábrázolásokból sokszor hiányzik a mûvészi érzékenység; bár a gyermeki világ szeretete érezhetõ. A termékek, márkák figurái pedig manipulatív módon mûködnek. Egyértelmû, hogy ahol felelõs, tudatos és teljes a gyermekekkel való törõdés, ott ezeket minden módon mellõzik! Kirívó negatív példa a gyermekorvosi rendelõkben osztogatott tápszer és gyógyszer matrica, kifestõ, füzet arzenál.

A színezõk tartalmi tekintetében néhány téma ajánlható: az állatok, a totemek világa, a mandalák, a népmûvészet gazdag jelképrendszere.

A természeti népek ilyen képi világba születnek bele és ilyenbõl távoznak. Vajon az õsi kulturális értékeink mennyire formálják még gyermekeink cseperedõ lelkét, mennyire készítik fel az életre, a földi élet szépítésére? Milyen képek díszítik ruhájukat, szobáik falát, használati eszközeiket? És a felnõttekét?

Az állatok minõségeket jelölnek. Mindnek más a tanítani valója. A mandalákban az elemek erõi, a Nap stációi, a közepünkbe való visszatalálás, ugyanakkor a kiteljesedés, kifelé áradás is jelen van. Az életfa és más népmûvészeti képek a világunk változásait, a világegyetem törvényeit közvetítik, a Teremtõ Napadta, Holdszabályozta, Csillagmutatta rendjét.

Ilyen mélységekkel-magasságokkal formálnak az õsképek.

Ennek ismeretében és Molnár V. József ajánlásával fogadják szeretettel Szenteleki Dóra barátnõmmel készített kifestõ füzetünket kisebb, nagyobb gyermekeknek, kedvet érzõ felnõtteknek!



Fentõs Eszter



Megrendelhetõ: a 0630-2453606 telefonszámon vagy a fentose@gmail.com e-mail címen.

Ára: 1000 Ft.

Postázási költség egy füzet esetében kb. 280 Ft.





Megköszönöm, ha segíti a levél terjesztését!


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.