Elkezdődhetnek a rákötések a csatornahálózatra

droszler | 2012. november 21 21:02:15 | Környezeti hírek Körmendieknek |
A szennyvízcsatorna-beruházás aktuális kérdéseirõl tartottak lakossági fórumot Vasváron november 20-án, a Nagy Gáspár Kulturális Központban. A hálózat kiépítése javában tart, a munkálatok 70 százalékával már végeztek a szakemberek.
A nagy érdeklõdés mellett megrendezett fórumon Kovács Tilda polgármester köszöntötte a jelenlévõket, majd azzal a jó hírrel folytatta, hogy az ingatlanok folyamatosan elkezdhetik a rákötést a hálózatra. Sikerült ugyanis megállapodni a Vasivíz ZRt-vel, amelynek értelmében áprilisig ingyenes a rákötés és a tisztítás, a próbaüzem idejére a költségeket a kivitelezõ Szabadics Közmû- és Mélyépítõ Zrt. vállalta. A Vasivíz áprilisban keresi majd fel a lakókat, hogy szerzõdést kössön velük. Az így megtakarított pénz akár a belsõ szerelésre is elég lehet.
A rákötések addig is elkezdõdhetnek, de csak azok számára, akik errõl értesítést kapnak. Vannak utcák, ahol már nem kell tovább várni, és minden ingatlan csatlakozhat a hálózathoz, másutt még türelemre lesz szükségük a tulajdonosoknak.
A legtöbb kérdést a rákötések ütemezésével kapcsolatban tették fel a fórum résztvevõi. (A listát, utcákra bontva írásunk alatt találják.) Azt is szóvá tették többen, hogy nagyobb esõkor az úton és a járdán hömpölyög a víz, mert az elvezetés nincs megfelelõen megoldva. Ezeknek utánanéznek – ígérte a mûszaki osztályvezetõ.
A rákötések mellett a legtöbben az utcák és járdák helyreállításáról érdeklõdtek. Az utakat mindenütt az eredeti állapotnak megfelelõen kell helyreállítani, de a végleges burkolat (a talaj megfelelõ tömörödése miatt) csak egy év múlva készülhet el, addig ideiglenes helyreállítások történnek. A Táncsics Mihály utca aszfaltozása például már befejezõdött, de sürgõs az Arany János és a József Attila utca érintett szakaszának javítása is. Ez 14-15 millió forintba kerül majd, és várhatóan még az idén elkészül. A csapadékvíz elvezetését azonban mindenütt meg kell oldani, így a munkákat több helyen geodéták mérései elõzik meg. Az utak mellett a feltört járdákat is helyreállítják, de azzal számolni kell – mondta Dancs Balázs építésvezetõ -, hogy a kivitelezõk a tervek szerint december 9-ig dolgoznak, utána január 7-én kezdik újra a munkát. (Közben is tartanak ügyeletet, ahol bejelentéseket lehet tenni.)
Kovács Tilda polgármester hozzátette: ahogy a lehetõségek engedik, fokozatosan minden önkormányzati utat helyreállítanak, ehhez igyekeznek forrásokat is szerezni.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.