Nem lesz hulladékégető Heiligenkreuzban!

droszler | 2012. november 22 16:46:49 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Ami várható volt, az a mai napon bekövetkezett. A heiligenkreuzi hulladékégetõ felépítését tervezõ BEGAS jogutódja, az Energie Burgenland elnökségi szóvivõje, Michael Gerbavsits ma délben az ORF Burgenlandnak adott interjújában bejelentette, végleg lemondtak a hulladékégetõ megvalósításáról.


Az utóbbi években bekövetkezett változások miatt a hulladékégetõt már nem tartják gazdaságosnak és nem illik bele az Energie Burgenland üzleti stratégiájába – nyilatkozta. Sokkal inkább a szélenergia hasznosítása. Továbbá, nincs elegendõ mennyiségû szemét Ausztriában.

Arra a kérdésre, hogy ehhez a döntéshez milyen mértékben járult hozzá az évek óta tartó, rendkívül nagymértékû osztrák és magyar tiltakozás, kitérõ választ adott a szóvivõ.

A PRONAS véleménye szerint egyértelmûen ez volt az egyik legfontosabb tényezõ, amely megakadályozta a terv megvalósítását. E nélkül már régen állna a projekt.

A fellebbezési lehetõségek maximális kihasználásával sikerült az engedélyezési folyamatot jelentõsen meghosszabbítani, és ez vezetett ahhoz, hogy az osztrák Közigazgatási Bíróság, majd a Környezetvédelmi Szenátus csak idén április ill. május hónapokban érvénytelenítette az elsõ és másodfokon kiadott építési engedélyeket. Ekkor már várható volt, hogy a BEGAS ill. a jogutódja nem fog mindent elölrõl kezdve újra nekifutni a projekt megvalósításának.

Szóba került a korábbi BEGAS vezetõk (Rudolf Simandl és Reinhard Schweifer) idén feltárt csalási, hûtlen kezelési ügyei is. A vizsgálatok még nincsenek lezárva, de amennyiben az derül ki, hogy a céget emiatt anyagi hátrányok érték, azt a jogutód érvényesíteni fogja.

A BEGAS a hulladékégetõvel kapcsolatos tervek megvalósítására kb. 5 millió Eurót (kb. 1,5 milliárd Forintot) költött. A civilek már 6,5 éve egyfolytában azt hangoztatták, ne költsenek ennyit erre a „halott ötletre”, mert csak feleslegesen kidobott pénz. És a mai napon ebben is igazuk lett.

A PRONAS nagy sikernek értékeli azt, hogy egy példás összefogással sikerült megakadályozni ezt az õrült tervet, egyben köszönetet mond mindazoknak, akik ebben aktívan közremûködtek, mind Magyarországon, mind Ausztriában! 6,5 évig tartott, amíg Dávid legyõzte Góliátot!



Info: ORF, Burgenland, Pronas


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.