Vállalkozásba kezdhetnek

droszler | 2003. július 23 10:50:45 | körmendi hírek |
Szeptembertől állás nélkül maradnak a Marc cipőket készítő kft. alkalma­zottai. Burány Sándor munkaügyi miniszter ígéretet tett rá, a tárca támogatja azokat, akik vállalkozást kívánnak elindítani. Továbbá elmondta, hogy a jelenleg alacsony színvonalú érdekegyeztetési rend­szert rövid időn belül jelentősen fejleszteni kívánja, várhatóan jövőre szavazza meg a parlament azt a tör­vényjavaslatot, mely alapján az Ágazati Párbeszéd Bizottság meg­kezdheti munkáját.
Az utóbbi hónapokban 5000 új mun­kahely jött létre a munkahelyteremtő támogatás segítségével - jelentette be Burány Sándor munkaügyi miniszter. Az ötmilliárdos alapból leginkább a hátrányos helyzetű településeken, ott, ahol a legtöbb embert érinti a munka­nélküliség, tudtak segíteni. Ha a Mun­kaerő-piaci Alap bevétele lehetővé te­szi az újabb átcsoportosítást, akkor már szeptembertől ismét pályázható támogatás. Az egyik szakszervezet képviselője azonban kétségét fejezte ki, véleménye szerint az alap csak úgy emelkedhet, ha felemelik a munkavál­lalói adót, vagyis így a dolgozók zse­béből még több pénzt vennének ki.
A miniszter azt is elmondta, hogy bár 2002-től folyamatosan emelkedik a foglalkoztatottság, az azonban való igaz, hogy sok gyár termeléskiesésre, megrendelés hiányára hivatkozva el­küldi alkalmazottait. Például szeptem­bertől újabb munkahelyek szűnnek meg Vas megyében.
A Marc cipőgyár szombathelyi gyáregységében 50, a körmendiben 595 és az őriszentpéteri részlegben pedig 268 munkást érint a vezetők döntése. Burány Sándor miniszter ígéretet tett rá, az 500 millió forintos miniszteri keretből támogatja vállal­kozások beindítását azok számára, akik a mostani gyárbezárás miatt munkanélküliek lesznek, és olyan ter­vet rnutatnak be, amelyben garantál­ják, hogy az újonnan induló vállulko­zásukban éveken keresztül alkalma­zottakat foglalkoztatnak.
Burány bejelentette továbbá, hogy az érdekegyeztetést továbbra is fontos feladatának tekinti. Az Ágazati Párbe­széd Bizottságok feladata pontosan ennek erősítése. A társadalmi párbe­széd új intézményrendszere a tervek szerint hozzájárul majd az ágazati szintű kollektív szerződéskötések el­terjedéséhez, az ágazati politikák megalapozásához. A kormány hama­rosan dönt a bizottságok működésé­hez szükséges intézményrendszerről, az Országgyűlés pedig várhatóan 2004 első felében fogadja el azt a tör­vényjavaslatot, melynek alapján a bi­zottságok megkezdhetik működésü­ket.

Forrás: Népszava


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.