December 1. AIDS-Világnap

droszler | 2012. november 30 16:22:13 | közérdekü |
Magyarországon az elmúlt huszonöt évben 333 halálesetért volt felelõs az AIDS

Idén szeptember 30-ig összesen 33 új AIDS megbetegedést regisztráltak az Országos Epidemiológiai Központban, az elsõ háromnegyed évben 166 új HIV-fertõzött került a nyilvántartásba. Ezek az értékek meghaladják az elmúlt évben bejelentett AIDS betegek, illetve HIV-fertõzöttek számát. Budapesten az Országos Epidemiológiai Központban ingyenes, anonim HIV szûrõvizsgálatra egész évben lehet jelentkezni, emellett a fõvárosban és több megyeszékhelyen tanácsadó pontok üzemelnek, az ingyenes vizsgálatot ezeken a helyeken is folyamatosan lehet kérni.
Az országban több helyen mûködnek úgynevezett HIV/AIDS Tanácsadók, ahol anonim, illetve önkéntes nevesített szûrõvizsgálatokat is végeznek ingyenesen. Budapesten az Országos Epidemiológiai Központ is üzemeltet olyan ambulanciát, ahol tanácsadás mellett elvégzik az ingyenes HIV szûrõvizsgálatot. A vérvételhez nem szükséges beutaló, az eredmény egy héten belül elkészül, de térítés ellenében akár 24 órán belül is rendelkezésre áll.
A HIV (emberi immunhiányt okozó, más néven humán immundeficiencia vírus) a fertõzött ember vérével, nemi váladékával, vért tartalmazó váladékaival, fertõzött vérrel szennyezett eszközökkel (pl. injekciós tû), valamint anyatejjel vihetõ át. Szexuális kapcsolat során, a nyálkahártyán keletkezett apró sérüléseken keresztül jut be a vírus a szervezetbe, mely a fertõzött partner nemi váladékában óriási mennyiségben található.
Az AIDS-et (szerzett immunhiányos betegség) okozó HIV vírus beépül az immunrendszer bizonyos sejtjeinek genetikai állományába. A fertõzést követõ 4 héten belül, az esetek 50-90%-ában influenzára emlékeztetõ tünetek, kiütések, nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, ízületi és izomfájdalom léphet fel. Ezek a tünetek azonban néhány hét alatt maguktól, kezelés nélkül elmúlnak. Ugyanakkor a vírus az immunrendszer mûködését gyengítve az évek során szinte teljesen elpusztítja azt, így a HIV-fertõzötteknél kialakul az AIDS betegség. Az AIDS betegek halálát többek között különbözõ fertõzések, daganatos betegségek és az idegrendszer károsodása okozhatják. Az orvostudomány mai állása szerint már lehet lassítani a vírus szaporodását, így mérséklõdik az immunrendszer károsodása és a beteg fertõzõképessége is csökken. Minél korábban ismerik fel a HIV-pozitivitást, annál elõbb kezdhetik el a fertõzöttek kezelését, így nõhet a tünetmentesen leélt életévek száma.
Hazánkban az elmúlt öt évben évente 119 és 162 között alakult a regisztrált HIV-fertõzöttek száma, több mint háromnegyedük férfi. Az idei év elsõ háromnegyed évében 166 új fertõzést regisztráltak, túlnyomó többségük homo- illetve biszexuális úton fertõzõdött. Egészségügyi ellátáshoz köthetõ fertõzés hazánkban már évek óta nem történt. A nyilvántartott HIV-pozitív személyek kétharmadát Budapesten illetve Pest megyében diagnosztizálták. Magyarországon 1987 és 2012. szeptember 30. között összesen 333-an haltak meg AIDS tünetegyüttes következtében.
Amennyiben úgy gondolja, hogy megfertõzõdhetett, forduljon orvoshoz! A tünetmentes fertõzött veszélyezteti nemi partnereit, házastársát, születendõ gyermekeit. A kezeletlen fertõzés/betegség gyorsabban halad elõre, növeli az orvosi beavatkozások számát.

További információk:
http://www.oek.hu/oek.web?to=1429&nid=379&pid=1&lang=hun

ÁNTSZ Kommunikációs Fõosztály

HIV-szûrési lehetõség (anonim módon is) Vas megyében: Szombathely Sugár út 9. (VMK Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) Hétfõnként 13-15 óra között


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.