Óvatosan a fagyállóval!

droszler | 2012. december 05 08:23:25 | Környezeti hírek Körmendieknek |
A téli idõjárás és az egyre alacsonyabb hõmérséklet hatására minden autós igyekszik felkészülni a biztonságos közlekedésre. Ennek részeként az ablakmosó folyadékot a gépkocsikban téli mosófolyadékra cserélik és a motor hûtõfolyadékában is ellenõrzik a fagyálló mennyiségét. Számos fagyálló és egyes téli szélvédõmosó termék etilén-glikolt tartalmaz, mely vegyi anyag súlyos egészségkárosodást is okozhat! A biztonságra ezen termékek felhasználása és tárolása során fokozottan törekedni kell!

Annak ellenére, hogy ezeket a termékeket gyakran élénkszínû adalékanyagokkal (kék, zöld, piros) hozzák forgalomba, minden évben nagy számban fordul elõ etilén-glikol fogyasztása miatti mérgezés.

Az etilén-glikol alapvetõen színtelen, édeskés ízû folyadék. Ha valaki megissza, annál az alkoholos állapothoz hasonló érzés alakul ki, azonban ez a heveny mérgezés tünete! Súlyos mérgezéshez, visszafordíthatatlan vesekárosodás kialakulásához már néhány deciliter elfogyasztása is elegendõ lehet.

Javasoljuk, hogy az ablakmosó tartály feltöltését, a fagyálló folyadék bevizsgálását, esetleges utántöltését bízzuk szakemberre! Lehetõleg ne tartsunk otthon etilén-glikol tartalmú fagyálló terméket. Ha mégis, vegyük komolyan a veszélyes besorolású termékeken olvasható „Gyermekek kezébe nem kerülhet” figyelmeztetõ mondatot! Az etilén-glikol tartalmú fagyálló termékeket a földön, a talajszint közelében, könnyen hozzáférhetõ helyen ne tároljuk! Élelmiszerek közelében soha ne tartsuk, törekedjünk a zárható tároló biztosítására.

Ha valaki nem használja fel a fagyállót, ablakmosót teljes egészében, akkor se öntse át a megmaradt folyadékot másik, kisebb üvegbe. Ha mégis, akkor azt feltétlenül címkézze fel jól látható módon. A megfelelõen lezárt üveget mindenképpen olyan helyre tegye, ahol gyermek nem érheti el.

Országos Tisztifõorvosi Hivatal Közegészségügyi Fõosztály


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.