Kalász Márton költő kapja a Balassi-kardot 2013-ban

droszler | 2012. december 08 19:38:11 | kultúra |
Kalász Márton gazdag életmûvû, az irodalmi közéletben is tevékeny költõ kapja 2013-ban a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot - döntött szerda este a Buda Ferenc Kossuth-díjas és Balassi-kardos költõ elnökletével tanácskozó kuratórium.

Mint Molnár Pál, a díj alapítója az MTI-nek elmondta: a kuratórium teljes egyetértésben határozott arról, hogy jövõ februárban, a Bálint névnapon Kalász Márton kapja a kitüntetést.

A mûfordítói Balassi-kardról már korábban megszületett a döntés, eszerint Jean-Luc Moreau francia költõ veheti át februárban Budapesten Balassi kardját. A párizsi poéta a Balassi-versek átültetése mellett szerkesztõként is segítette az elmúlt évtizedekben a XVI. századi európai költõóriás munkásságának megismertetését Franciaországban.

A díjátadás - immár a tizenhetedik alkalommal - hagyományosan februárban, Bálint napján Budapesten lesz. A két kardot elõzetesen egy bécsi templomban szentelik meg, a kardátadáson a nemrég elhunyt Utassy József Balassi-kardos költõ egyik versének megzenésítése hangzik el õsbemutatóként - tette hozzá Molnár Pál.

Kattintson a képere !


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.