ÓPERENCIÁS – gyermekvers- és meseillusztrációs rajzpályázat és kiállítás

droszler | 2013. január 24 16:39:17 | kultúra |
ÓPERENCIÁS – gyermekvers- és meseillusztrációs rajzpályázat és kiállítás
Idõpont: 2013. január 30. – február 15.
Helyszín: AGORA – Gyermekek Háza
Megnyitó: 2013. január 30. 15.00 óra


Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ szervezésében, az AGORA – Gyermekek Házában 2013. január 30-án, 15.00 órakor nyílik meg az óvodások és iskolások részére meghirdetett gyermekvers- és meseillusztrációs rajzpályázat kiállítása, immár ötödik alkalommal.

A pályázat lehetõséget adott a magyar népmesék világának képi megjelenítésére, mely az egyik legkedveltebb téma e korosztályok számára. A pályázat kiíróinak elvárása volt, hogy az alkotások a könyvillusztráció mûfajának megfelelõen készüljenek. A gyermekek szabadon választott népmeséket dolgozhattak fel, a mesékre jellemzõ cselekmény vagy mesehõs ábrázolásával. A felsõ tagozatos diákok a mesék mellett népballadákat is illusztrálhattak.
A pályamûvek szabadon választott technikákkal készültek, grafikai vagy sokszorosított grafikai eljárással.
A pályázati felhívás az idén – Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából – gyermekvers illusztrációs témakörrel is bõvült. Így lehetõség adódott a költõ jól ismert és kedvelt gyermekverseinek képi megjelenítésére is.

A felhívásra közel 700 pályamunka érkezett, s ez a szám azt tükrözi, hogy a jelentkezõk évrõl évre, nem lankadó lendülettel vetik bele magukat a pályázat elkészítésébe. A zsûri szakmai válogatása után a kiállítótérben 226 alkotás látható, közöttük a 19 díjazott és 3 fõdíjas pályamû.

Elõzetesen a díjazottakról:
Az óvodás díjazottak között láthatjuk a szombathelyi Mocorgó, Weöres Sándor, Pipitér, Barátság és Benczúr utcai Óvoda, a körmendi Dr. Batthyányiné Coreth Mária Óvoda, a jákfai és a sárvári Petõfi úti Óvoda aprócska alkotóit.
Az alsó tagozatosok kategóriájában a szombathelyi Oladi KIKI és Váci Mihály iskola, a sárvári Koncz János és a gyöngyösfalui Dr. Tolnay iskola tanulói értek el szép eredményeket.
A felsõ tagozatosok között a szombathelyi Derkovits, Váci Mihály és Bercsényi iskola, a sárvári Koncz János, a gyöngyösfalui Dr. Tolnay, a körmendi Olcsai-Kiss Zoltán és a celldömölki CVÁI iskola tanulóinak munkáit láthatjuk.

A rajzok egész Vas megye területérõl érkeztek, a megyeszékhely mellett kõszegi, sárvári, celldömölki, valamit a megye számos más települése (Jákfa, Jánosháza, Sorkifalud, Egervölgy, Bük, Rábapaty, Gencsapáti, Répcelak. Táplánszentkereszt) alkotóinak munkái láthatóak a kiállításon.

Az „Óperenciás” idei legjobbjai február 15-ig tekinthetõk meg az AGORA – Gyermekek Házában, hétköznap 8.00-17.00, szombaton 9.00-12.00 óráig.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.