Ismét látogatható lesz a Kunstkammer

droszler | 2013. február 08 11:44:18 | kultúra |
Március 1-jén nyitja meg kapuit a teljeskörûen felújított bécsi Kunstkammer, amelyet tíz éve nem láthatott a nagyközönség. Húsz teremben több mint kétezer mûkincs várja az érdeklõdõket – köztük a 2003-ban elrabolt majd megkerült Salierával.



A világ legjelentõsebb kincseskamrája
Tíz évnyi szünet után alig egy hónap múlva ismét látogatható lesz a bécsi Kunsthistorisches Museum (KHM) Kunstkammerje, a világ legjelentõsebb kincseskamrája.

Ausztria egyik legfontosabb kulturális projektje az elmúlt években teljeskörû felújításon esett át, amelynek során azonban tartózkodtak attól, hogy eredeti állapotába állítsák vissza vagy újabb kincsekkel gazdagítsák a gyûjteményt.

Letisztult történetmesélés
„Nem akartuk, hogy fake legyen a Kunstkammerbõl” – indokolja a döntést Sabine Haag, a KHM igazgatója. „Nem tudtuk, és nem is akartuk eredeti állapotába visszaállítani, mivel nincsenek vizuális forrásaink arról, hogy miként nézett ki például II. Rudolf kincseskamrája” – magyarázza Franz Kirchweger kurátor.

A kiállítás anyagának összeállításakor is arra törekedtek, hogy a mai kor igényeinek megfelelõen prezentálják a mûkincseket, így a teljes gyûjtemény bemutatása helyett a letisztult történetmesélésre koncentrálnak.



Több mint kétezer kiállítási tárgy
A Habsburg-ház mûgyûjtési kultúráját a középkortól a reneszánszig három szekció és három párhuzamos történeti fonal mentén tárják a látogatók elé húsz termen és több mint kétezer kiállítási tárgyon át.

A vitrinekben egyedülálló ötvösmunkák, mesteri szobrocskák, mûvészi kõedények, elefántcsontból készült filigrán és bizarr alkotások, értékes órák és bonyolult önmûködõ szerkezetek sorakoznak, köztük például Benvenuto Cellini Salierájával vagy a Krumlovi Madonnával.

A Habsburgok kincsei
A Kunstkammer története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor IV. Rudolf osztrák herceg egy Habsburg-házi kincstár létrehozását határozta el.

Az arany és ezüst érmék, drágakövek, ékszerek, érdekes gépezetek mellett eleinte itt halmozták fel a Habsburg-ház számára fontos okiratokat, koronázási ékszereket és relikviákat is.



Szigorított jegyváltás
Az évszázadok során egyre bõvülõ Kunstkammer állománya fõleg a 16. és 17. században gyarapodott kiemelkedõ mértékben, ezeknek a daraboknak köszönheti a mai gazdagságát.
Az egyedülálló gyûjteményt 2013. március 1-jétõl láthatja ismét a nagyközönség.

Mivel a KHM-nél nagy rohamra számítanak, a belépõjegy mellé idõszaki jegyet is váltaniuk kell a látogatóknak. Ezek adott napon adott idõszakban 20 percig érvényesek, ez idõ alatt kell megkezdeni a kiállítás megtekintését. Az idõszaki jegyek elõre, interneten is megrendelhetõk.



Kunstkammer

http://www.orf.at


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.