Közel hetven alsóbbrendű út vált járhatatlanná a hóátfúvások miatt

droszler | 2013. február 14 06:09:04 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Közel hetven alsóbbrendû út vált járhatatlanná a hóátfúvások miatt – a magyar közút munkagépei napok óta megállás nélkül dolgoznak



A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei és szakemberei szerda hajnaltól kezdõdõen folyamatosan dolgoznak a hóátfúvásokkal érintett térségekben. A megfeszített munkák ellenére továbbra is rengeteg olyan alsóbbrendû út van, amelyet le kellett zárni a hóátfúvások miatt. Fontos kiemelni, hogy elzárt település nincs az országban. A társaság ugyanakkor arra kéri a Nyugat-Dunántúlon közlekedõket, hogy lehetõség szerint ne induljanak útnak a hófúvásokkal érintett területeken!



A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egész éjszaka, illetve a hajnali órákban is folyamatosan dolgozott a hóeltakarítási munkákon. A még hatékonyabb munkavégzés érdekében az éjszakai órákban többek között lezárták a 85-ös fõút Fertõszentmiklós és Fertõhomok közötti szakaszát, valamint a 88-as fõút sárvári elkerülõ szakaszát, hogy a társaság munkagépei meg tudják szüntetni a kialakult hóakadályokat. A viharos erejû széllökések azonban továbbra sem csillapodtak, így rengeteg helyen alakultak ki további hóátfúvásos, csak nagyon nehezen járható vagy járhatatlan útszakaszok, mivel az akár 60-80 km/órás széllökések az útról letakarított havat folyamatosan visszahordják a burkolatra.



A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyugati országrészben található üzemmérnökségei teljes kapacitással dolgoznak, a társaság a bérelt munkagépeket is az utakra rendelte, emellett átcsoportosításokat is végrehajtott gépparkján belül, hogy a lehetõ legnagyobb erõkkel küzdhessen a hóátfúvásokkal. A megfeszített munkák ellenére kora reggelre a társaság Útinform szolgálatának összesítése alapján Gyõr-Moson-Sopron megyében 35, Zala megyében 9, Vas megyében 19 és Veszprém megyében 6 alsóbbrendû út vált járhatatlanná. Emellett több tucat nyugat-magyarországi mellékúton is csak nehezen lehet közlekedni a hófúvások, illetve az ezek nyomán kialakuló hó- és jégbordák miatt. A balesetek és a még nagyobb fennakadások elkerülése érdekében ezen kívül a 75-ös, 82-es, 83-as, 85-ös és 86-os fõúton kamiontilalmat vezettek be.



A lezárt útszakaszok hálózati szerepe alacsonyabb, így elzárt települések nincsenek az országban. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei 12 órás váltott mûszakokban dolgoznak, hogy a fõutakon és forgalmasabb útszakaszokon biztosítani tudják a közlekedést. A társaság ugyanakkor a rendkívül helyzetre való tekintettel arra kéri a közlekedõket, hogy a nyugati országrész hófúvásokkal érintett térségeibe ha tehetik, ne induljanak el!

További információk: www.kozut.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.