Kortárs irodalom Balassi bűvöletében

droszler | 2013. február 14 05:49:04 | kultúra |
A kardot a kardvívás olimpiai bajnoka nyújtotta át, és a francia mûfordító megcsókolta a magyar költõóriás szablyáját.

A budai Gellért szálló mintegy százhúsz fõs közönsége európai ünnepségnek lehetett tanúja, részese február 13-án, szerdán. A minõségi irodalmat ünnepelték. A XVI. századi európai géniusz, Balassi Bálint alkalmat adott arra, hogy az emberek fölemelõ reneszánsz élményt élhessenek át a mai világban.

Balassi versét egy 15 éves diák, Pál Péter szavalta briliánsan. A tizenéves tehetség Lendváról, a Magyarországtól 1920-ban elszakított zalai kisvárosból érkezett. Ugyanezt a verset franciául Kévin Massin mutatta be.

Zenei élményt az MR Énekkar kínált. Koltay Gergely erre az alkalomra megzenésítette Utassy József Balassi-kardos költõ Ad notam Balassi Bálint címû versét. A kórust Somos Csaba vezényelte.

A kitüntetett Kalász Márton négy versét a Kossuth-díjas Blaskó Péter szavalta.

A Magyar Honvédség három díszõre hozta a bonyhádi mester, Fazekas József kovácsolta szablyákat. Sokan megcsodálták a szentendrei Vincze László merített papír okleveleit. A világhírû Herendi Porcelán Manufaktúra szobrait maga a vezérigazgató, Simon Attila mutatta be. Linzer Sámuel díjnyertes Balassi-kard Kékfrankosát mindenki megkóstolhatta.

Ami a hír: a Balassi Bálint-emlékkard tizenhetedik átadásán a budai Gellért szállóban Kalász Mártont és a francia Jean-Luc Moreau mûfordítót tüntették ki. A magyar poétának Kiss-Rigó László megyéspüspök, a párizsi kiválóságnak Szilágyi Áron kardvívó olimpiai bajnok nyújtotta át az elismerést.

Mindkét irodalmár megcsókolta Balassi kardját.

A rendezvényen Balassi-éremmel tüntették ki Wurst Erzsébet ausztriai magyar civil szervezõt, akinek munkája nyomán január 25-én a bécsi Stephansdomban Balassi-misét tartottak, ezen szentelték meg a most átadott két Balassi-kardot. A laudációt mondó Rubovszky András, a Balassi-kard kuratóriumának tagja egyebek közt azt emelte ki, hogy a bécsi dómban több száz magyar énekelhette a Himnuszt. Az érmet maga az alkotó, az M. S. mester-díjas Rieger Tibor nyújtotta át.

Kalász Márton (1934, Somberek) költõ. 1991–1994 között a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ igazgatója. 1995-tõl a Károli Gáspár Református Egyetemen tanított. Budapesten él és alkot. 2001–2007 között a Magyar Írószövetség elnöke. 1955-ben jelent meg elsõ kötete Hajnali szekerek címmel, azóta több mint harminc könyve látott napvilágot: a versek mellett regényeket és esszéket is közkinccsé tett. Berlin - Zárt övezet. Emlékezések címû mûvel 2010-ben jutott a közönség elé. Mûfordítóként többek között Günter Grass alkotásait ültette át magyarra. Baráti kapcsolatba lépett számos nyugati irodalmár között Tomas Tranströmer svéd költõvel, a 2011-es irodalmi Nobel-díjassal.

Jean-Luc Moreau (1937, Indre-et-Loire) mûfordító, költõ, professzor. Fordításai a magyar költészet kiválóságait teszik közkinccsé a francia nyelvterületen. Ady Endrét, Radnóti Miklóst, Illyés Gyulát, Karinthy Frigyest, Krúdy Gyulát, Kosztolányi Dezsõt, Bánffy Miklóst, Hunyady Sándort is megismerhetõvé tette francia barátaink számára. Balassi Bálinttól is fordított strófát – noha a Balassi-strófa elõzõleg ismeretlen volt a francia irodalomban. Kereken ötven évvel ezelõtt jött elõször Magyarországra, jó barátai vannak a magyar irodalmi életben, többek között Tornai József Balassi-kardos költõ is baráti érzéseket táplál Moreau iránt. A frankhoni költõ felesége is kitûnõen beszél magyarul.

Forrás: www.balassi.euKattintson a képere !
A kardátadás közönsége a Gellértben

Kattintson a képere !
A olimpiai bajnok kardvívó Balassi szablyájával

Kattintson a képere !
Dursun Ayan török Balassi-kardos költõ, Szilágyi Áron olimpiai bajnok és Molnár Pál, a díj alapítója

Kattintson a képere !
Kalász Márton a Balassi-karddal

Kattintson a képere !
Jean-Luc Moreau a magyar szablyávalKépek: Molnár Csenge-Hajna


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.