Foglalkoztatási válság Körmenden

droszler | 2003. július 30 09:58:22 | körmendi hírek |
Sajtószemle


Foglalkozatási válsághelyzet alakult ki Körmend térségében két szombathelyi cég, a Styl Rt. létszámleépítése és az MSC Hungary Cipőgyártó Kft. helyi üzemének korábban bejelentett bezárása miatt. Mint arról már írtunk, a leépítésben érintett 900 munkavállalóból mintegy 280-at a két cég szombathelyi üzemeiben helyeznek el. A további 600 dol­gozó elhelyezésére sürgős megoldásokat keresnek - közölte tudósítónk kérdésére Bebes István polgármester fideszes országgyűlési képviselő.
A polgármester szerint Burány Sándor, a munkaügyi és foglalkoztatáspolitikai tárca vezetője ígéretet tett arra, hogy a válsághelyzet-kezeléséhez segítséget kap a város az 500 millió forintos központi munkahelyteremtő keretből. Ezenkívül - tette hozzá Bebes István felmérik a 12500 lakosú település saját lehetőségeit is. Közölte: három cég betelepülését elősegítendő indultak tárgyalások. Minden bizonnyal javítja majd a helyzetet, hogy a Körmenden bútorgyártással foglalkozó osztrák tulajdonú ADA cég is bővíteni kívánja létszámát. Utóbbi vezetőivel a jövő héten kezdenek megbeszéléseket a város vezetői.
Bebes István elmondta: száz ember alkalmazását tervezi egy hazai, még az idén Körmendre települő, női ruhákat előállító könnyűipari vállalkozás. Új műanyag-feldolgozó üzemet nyit a székesfehérvári Karsai Rt., ahol ötven em­bernek kínálnak munkát. Egy nemzetközi autóipari vállalkozás leendő új telephelye, valamint az ADA bútorgyár létszámbővítése együttesen 150 munkavállalónak kínálhat állást.
Mintegy 300-350 ember elhelyezése azonban továbbra is gondot okoz. Nehezíti a foglalkoztatási válsághelyzet megoldását, hogy Őriszentpéteren is megszűnik az MSC cipőipari üzeme: mintegy 230-an válnak munkanélkülivé ősztől.
A város vezetői azt remélik, hogy a foglalkoztatási tárca vezetője által ígért rendkívüli munkahelyteremtő támogatás segítségével nemcsak enyhíteni tudják a válságot, hanem új munkahelyek teremtésével meg is tudják oldani a problémák zömét. Bicsák Jenő, a munkaerő-piaci szervezet térségi vezetője mindehhez hozzátette: jelenleg 80-100 üres álláshelyet tartanak nyilván. Ezek betöltése is enyhíthet a válságon, miként a 25 kilométernyire lévő vasi és zalai megyeszékhely üres álláshelyei is megoldást kínálhatnak azok számára, akik vállalják a napi ingázást.
GY Z.

forrás: (Népszabadság, 2003. július 30., )


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.