Az ember, aki megölte Franco Nerot

droszler | 2003. július 30 10:58:22 | körmendi hírek |
"Nem akarok sztár lenni"

A július 26-ai halogyi falunap egyik sztárja a programokat konferáló "jó Laci betyár" volt. Természetesen beszélgetésünk elején valódi nevét tudakoltam tőle.

- Minden betyár álnevet használt, esetemben sem az igazi név a fontos, Sobri Jóskát például Pap József volt a neve. Ma már csak ketten vagyunk betyárok, Gazduram, meg én. Egyébként Szijártó Lászlónak hívnak, ahhoz, hogy valaki betyár lehessen, botrányt kell csinálni. Gazduram például Tapolcán ment fel lóval egy ház 11. emeletére egy szépasszonyért. Persze kihívták a lakók a rendőrséget, az újságok is megírták az esetet.

- Kérlek, hogy mondd el az egyik botrányodat!

- Pár évvel ezelőtt én is jelentkeztem a Balaton-átúszásra, a Betyár nevű lovammal akartam átúszni a tavat. Odajött egy nő, hogy ezt nem lehet, lóval nem lehet a Balatonba bemenni, értsem meg. Én persze tudtam, hogy a tiltás miatt csak kutyát nem lehet bevinni. Szépen alakult a botrány, már rendőröket is hívtak a szervezők, ők meg azért nem mertek erélyesebben fellépni, mert a Zöld pont című tévéműsor egyenes adásban közvetítette a rendezvényt. Az emberek is bekiabáltak, hogy engedjék szegényt a lovával a vízbe, végül odajött hozzám egy rendőr, és azt mondta, hogy ússzanak. Jól van, ússzunk, mondtam magamban, fasza, de se a lovam, sem én nem tudok úszni.
Úgy oldottam meg a problémát, hogy száz méterre belovagoltam, aztán visszafordultunk a part felé, ott a ló fülébe súgtam, hogy feküdj, és Betyár elfeküdt, én meg azt mondtam, hogy kimerült.

- Azért az is húzós lehetett, amikor megölted Franco Nerot, ráadásul az egészet végig filmezték.

- Lovas kaszkadőr is vagyok, nagyon sok filmben láthat a közönség, például legközelebb az ősszel bemutatásra kerülő Sobri című filmben. A Koltay Gábor rendezte Sacra Coronában egy pogányt alakítottam, és az volt a feladatom, hogy leköpjem és megöljem Franco Nerot. Előtte volt egy balesete, a sérülései még fájtak, így szóltak, hogy nagyon vigyázzak rá. Érdekes volt megfigyelni, hogy egy Oscar-díjas színész mennyire profi, és mennyire megszállottja hivatásának. Nem volt elégedett a felvétellel, sokszor meg kellett ismételni a jelenetet. Ő kérte, hogy üssem meg, hogy hiteles legyen az egész, mert mint mondta, a szakmánkban ha sírni kell, akkor valóban sírni kell, ha nevetni kell, akkor nevetni kell. Az utolsó felvételnél felüvöltött a fájdalomtól, de nem az én ténykedésem miatt, mert a kérése ellenére is vigyáztam rá, hanem egy ló lépett a lábára a "csatában." Nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk, és nyugodtan mondhatom, hogy a mi magyar színészeink között is sok az óriási tehetség. Nevet nem mondok, de az egyik szétcsúszott, alkoholista színész például mihelyt bekapcsolták a kamerákat, teljesen más ember lett, azzá vált egy pillanat alatt, akit alakítania kellett. Egy másik színész például annyira azzá a negatív figurává változott, hogy azt mondtam magamban, hogy lehet egy ember ennyire szemét, de a felvétel végén megint az a kedves, szimpatikus ember volt, aki ő valójában. Tudod, az a baj, hogy ebben az országban sztárokat akarnak faragni Big Brotheres meg Való Világos szereplőkből, miközben a valódi tehetségeink meghalnak. Én nem akarok sztár lenni, én itt vagyok sztár, ezekben a falvakban, ahol nagyon szeretnek az emberek, kedvesen viccelődnek velem, mivel a falunapokon és a lakodalmakban helye van a tréfának, de ezt is tisztelettudóan teszik. Egyszer ugyan megsértett egy kocsmáros, kénytelen voltam kétszáz ember előtt megverni, de egyáltalán nem ez a jellemző.

- A betyárkodás kitölti a mindennapjaidat?

- Rengeteg dologgal foglalkozom, a legöregebb fővély dinasztia tagjaként okleveles vőfély is vagyok, de például a terveim között szerepel, hogy elindítsak egy postakocsi járatot Oberwart, Szombathely, Ják, Körmend, Zalaegerszeg, Sümeg és a Balaton útvonallal.

- Lesz folytatója hivatásodnak a családodban?

- A 10 éves lányom Zala megye legszebben olvasó diákja, a zalaegerszegi színházban Harisnyás Pippit alakítja, tehát ő a színészi vonalon indult el. A fiam nem beszél sokat, mert még csak kétéves, de a mi leszel, ha nagy leszel kérdésre azt mondta, hogy betyár.

CséTom
Rábavidék

További információ: www.zalamedia.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.