Árvízhelyzet Vas megyében

droszler | 2013. február 28 18:05:26 | Környezeti hírek Körmendieknek |
18:00

Kattintson a képere !
vízszint 426 cm

Összefoglaló:

A mai napon 7 településen volt szükség helyi vízkár miatti belterületi védekezésre, illetve Sárváron és Rábapatyon folyamatos figyelõszolgálatot tart a katasztrófavédelem, a vízügy és a polgárõrség.

A katasztrófavédelem részérõl összesen 19 hivatásos és 8 önkormányzati tûzoltó, valamint öt önkéntes tûzoltó egyesület 22 fõvel vett részt a védekezési, illetve szivattyúzási munkákban.

Az áradás miatt 5 fõ kitelepítésére került sor a mai napon. Ikerváron egy magasan fekvõ lakóházhoz vezetõ utat elzárt a víz, a házban lakó 1 felnõtt és 4 gyerek ideiglenes elhelyezését az önkormányzat biztosította.

9:30-tól ismét megkezdte mûködését a Veszélyhelyzeti Központ, és koordinálja a védekezési feladatokat.

A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei átcsoportosították az erõ-és eszközállományt Sárvár térségébe, ahol felkészülnek a védekezésre és folyamatos figyelõszolgálatot látnak el. A településeket a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei koordinálják a felkészülést.

10:30-kor rendkívüli ülést tartott a Sárvári Helyi Védelmi Bizottság, ahol határozat született, hogy a polgármesterek helyi erõk igénybevételével értesítsék az árterületen tartózkodókat az álhullám érkezésérõl, továbbá arról, hogy az ott levõ állattartó telepekrõl el kell szállítani az állatokat, illetve felszólították az erdészetet, hogy ne végezzenek munkát az ártérben.

Megerõsített szolgálatot lát el a rendõrség, akik a polgárõrök tevékenységét is koordinálják.

A három nap alatt a katasztrófavédelem részérõl mindösszesen 30 településen került sor védekezésre. Vízszivattyúzási, áteresz-tisztítási és homokzsákolási feladatokat láttak el a tûzoltók. A védekezési munkákban összesen 18 önkéntes tûzoltó egyesület vett részt 148 fõvel, három önkormányzati tûzoltó-parancsnokság 27 fõvel, valamint a három katasztrófavédelmi kirendeltség és a megyei igazgatóság 55 fõvel. Alkalmazásra került továbbá az Õrség Mentõcsoport 30 fõvel és 10 technikai eszközzel.

A védmûvek kiépítéséhez ez idáig összesen 26.000 homokzsákra volt szükség.

Az árvíz miatt két családnak kellett ideiglenesen elhagyni otthonát Szakonyfaluban, egy családnak, 1 felnõttnek és 4 gyermeknek Körmenden, valamint további egy családnak, 1 felnõttnek és 4 gyermeknek Ikerváron. A családok az ár levonulásáig rokonoknál szálltak meg.

Vas megye területén a három nap alatt közel 20 útszakasz volt teljesen lezárva a vízátfolyások miatt.

Jelenleg:

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 17:00-tól másodfokúra módosította az árvízvédelmi készültséget a Rába sárvári szakaszán. A vízszint jelenleg 400 cm, és tovább emelkedik.

A vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem a polgárõrség bevonásával folyamatos figyelõszolgálatot tart a kockázati helyszíneken.

30 fõvel és 10 technikai eszközzel készenlétben áll az Õrség Mentõcsoport, 6-6 fõvel riaszthatók az önkormányzati tûzoltó-parancsnokságok egységei, valamint szükség esetén más rendvédelmi szervek is alkalmazhatók.

A lezárt útszakaszok számában nincs változás.


13:30

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Rába sárvári szakaszán elrendelték az elsõfokú árvízvédelmi készültséget. A folyó vízszintje jelenleg is emelkedik.

Végrehajtott intézkedések:

A Kámi, Jáki, és Gencsapáti Önkéntes Tûzoltó Egyesület, valamint a Csepregi és Vasvári Önkormányzati Tûzoltó-parancsnokságok egységei szivattyúzási feladatokat hajtottak végre.

9:30-tól ismét megkezdte mûködését a Veszélyhelyzeti Központ, és koordinálja a védekezési feladatokat.

A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei átcsoportosították az erõ-és eszközállományt Sárvár térségébe, ahol felkészülnek a védekezésre és folyamatos figyelõszolgálatot látnak el. A települüléseket a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei koordinálják a felkészülést.

10:30-kor rendkívüli ülést tartott a Sárvári Helyi Védelmi Bizottság, ahol határozat született, hogy a polgármesterek helyi erõk igénybevételével értesítsék az árterületen tartózkodókat az álhullám érkezésérõl, továbbá arról, hogy az állattartó telepekrõl el kell szállítani az állatokat, illetve felszólították az erdészetet, hogy ne végezzenek munkát az ártérben.

Megerõsített szolgálatot lát el a rendõrség, akik a polgárõrök tevékenységét koordinálják.

Ikerváron egy magasan fekvõ lakóházhoz vezetõ utat elzárt a víz, a házban lakó 1 felnõtt és 4 gyerek ideiglenes elhelyezését az önkormányzat biztosította.

Vas megye területén teljes útzár van érvényben a következõ útszakaszokon:

Molnaszecsõd-Katafa összekötõ út
Csörötnek- Rönök
Csörönek-Vasszentmihály
Sorkifalud-Gyanógeregye
Pinkmindszent-határátkelõ
Felsõmarác-Csákánydoroszló
Vasegerszeg-Nagygeresd
Acsád-Bük
Sótony-Ikervár



10:30

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint Szentgotthárdnál elsõfokúra minõsítette vissza az árvízvédelmi fokozatot a Rába szentgotthárdi szakaszán. Körmendnél tegnap délután tetõzött a folyó, de továbbra is fenntartják a harmadfokú készültséget. Az éjszaka folyamán tetõzött a vízszint Magyarszecsõd és Molnaszecsõd térségében is.

A Rába-völgyben rendkívül gyorsan terjed a nagytömegû árvíz, valószínûen csekély ellapulással. Tegnap Sárvárnál továbbra is lassú, egyenletes vízszintemelkedés volt tapasztalható. A Rum-Kám térségben ma reggel 8 órakor tetõzés közeli állapotban volt a völgy.

Az igazgatóság elõrejelzése szerint ma késõ délutánra, estére leérkezik a völgyi árhullám Sárvárra, ahol komoly völgyi elöntésre, II.-III. árvízvédelmi készültségi fokozat közötti vízállásra kell számítani (400-450 cm).

Végrehajtott intézkedések:

Az éjszaka folyamán a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem a polgárõrség bevonásával folyamatos figyelõszolgálatot tartott a kockázati helyszíneken, védekezési munkára éjszaka nem volt szükség.

A katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei átcsoportosították az erõ-és eszközállományt Sárvár térségébe, ahol felkészülnek a védekezésre. A helyszínen a katasztrófavédelem hivatásos tisztjei koordinálják a felkészülést.

10:30-kor rendkívüli ülést tart a Sárvári Helyi Védelmi Bizottság, ahol egyeztetik a védekezési feladatokat.

Vas megye területén teljes útzár van érvényben a következõ útszakaszokon:

Molnaszecsõd-Katafa összekötõ út
Csákánydoroszló-Halogy
Ispák-Ivánc
Ivánc-Csákánydoroszló
Csörötnek- Rönök
Csörönek-Vasszentmihály
Sorkifalud-Gyanógeregye
Pinkmindszent-határátkelõ
Felsõmarác-Csákánydoroszló
Vasegerszeg-Nagygeresd
Acsád-Bük
Sótony-Ikervár ÚJ!

Félpályás útzár van érvényben a következõ útszakaszokon:

86-os fõúton Körmendnél
8458-as mellékúton Bögötnél
Kenyeri-Vönöck
8452-es mellékúton Ostffyasszonyfánál

Forrás: Vas Megyei Katasztrófavédelem


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.