Oscar-díjas filmek az AGORA–Savaria Filmszínház márciusi műsorán

droszler | 2013. március 07 15:26:11 | kultúra |
Oscar-díjat nyert filmeket vetít az AGORA–Savaria Filmszínház 2013 márciusában. Ismét mûsoron lesz a legjobb rendezõi, a legjobb nõi fõszereplõi és a legjobb idegen nyelvû díjat elnyert film is.

2013-ban a legjobb idegen nyelvû filmért járó Oscart a Szerelem címû francia–osztrák–német koprodukcióban készült filmdráma nyerte el. Michael Haneke filmje egy egymást kamaszként szeretõ idõs párizsi értelmiségi házaspárról szól. Miután az asszony két egymást követõ agyvérzésben megbénul és magatehetetlenné válik, férje nem hajlandó feleségét kórházba küldeni, hanem õ maga ápolja. A filmet március 7-étõl 20-áig vetíti a belvárosi mozi.
Ugyancsak 7-étõl látható a Napos oldal címû alkotás, melynek fõszereplõje, Jennifer Lawrence idén a legjobb nõi alakításért járó aranyszobrot vihette haza. A történet szerint Pat Solatano mindenét elvesztette, és kénytelen újra a szüleihez költözni, miután nyolc hónapot töltött egy elmegyógyintézetben. Ám a dolgok még bonyolultabbá válnak, mikor Pat megismeri Tiffanyt, a titokzatos fiatal lányt. A filmben feltûnik Robert De Niro is.
Négy Oscart is nyert (legjobb rendezõ, legjobb operatõr, legjobb vizuális effektus, legjobb filmzene) a Pi élete címû film, mely Pi Patel történetét dolgozza fel. Az indiai fiú tizennégy évesen hûtlen lesz gyökereihez, hogy egyszerre próbáljon keresztény, mohamedán és hindu lenni. Egy baleset folytán 227 napot tölt egy mentõcsónakban a Csendes-óceánon kettesben egy Richard Parker nevû bengáli tigrissel. Ang Lee (aki a Túl a barátságon címû filmjével már kapott egy rendezõi Oscar-díjat) filmjét az AGORA–Savaria Filmszínház március 14-tõl 20-ig vetíti.
Ugyancsak 14-tõl 20-ig látható a legjobb jelmeztervezés díját elnyerõ Anna Karenina, mely Lev Tolsztoj regényének legújabb feldolgozása.
2013-ban egy másik népszerû filmrendezõ is örülhetett: a Quentin Tarantino Django elszabadul címû film forgatókönyvének megírásáért érdemelte ki a díjat. Mellette a film férfi mellékszereplõje, Christoph Waltz is átvehette az Amerikai Filmakadémia díját. Waltz egyébként már az elõzõ, 2010-es Tarantino-mozi, a Becstelen brigantykban nyújtott alakításáért is elnyerte ugyanezt az elismerést. A Django elszabadul az amerikai polgárháború elõtt két évvel játszódik. Egy különös módszereket követõ profi fejvadász egy rabszolga segítségével nagy sikert ér el, és hálából felszabadítja Djangót. De a társak együtt maradnak, hogy megkeressék a fekete férfi feleségét, akit egy rabszolgapiacon láttak utoljára. A nyomok végül egy ültetvényre vezetik õket, melynek tulajdonosa rabszolgáit egymás elleni gladiátorküzdelemre képezi ki. A fejvadászoknak sikerül bejutniuk a birtokra, de nem biztos, hogy ki is jutnak onnan: a földesúr hû szolgája gyanút fog, és a kalandorok csapdába esnek. Dönteniük kell, hogy az önfeláldozás vagy a túlélés-e a fontosabb számukra. A Szombathelyen március 22. és 27. között ismét látható film tovább fõszereplõi: Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio és Samuel L. Jackson.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.