Amit a gázkészülékekről és felülvizsgálatukról tudni kell…

droszler | 2013. március 07 20:55:31 | közérdekü |
2012. szeptember 1-én hatályba lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott 19/2012 NGM rendelet, mely taglalja a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések mûszaki biztonsági felülvizsgálatát.

A rendelet elõírja, hogy az ingatlan tulajdonosa köteles

A felhasználói berendezés – gázfelhasználói technológia kivételével – mûszaki – biztonsági felülvizsgálatát az üzembe helyezés, vagy az e rendelet hatályba lépését megelõzõen üzembe helyezett felhasználói berendezés (gázkészülékek) esetében az elsõ mûszaki biztonsági felülvizsgálatot követõ 5. évben és ezt követõen 5 évente,
A csatlakozóvezeték mûszaki – biztonsági felülvizsgálatát az üzembe helyezés, vagy az e rendelet hatálybalépését megelõzõen üzembe helyezett csatlakozóvezeték esetében az elsõ mûszaki biztonsági felülvizsgálat évét követõ 10. évben és ezt követõen 10 évente elvégeztetni.

A mûszaki – biztonsági felülvizsgálatot csak mûszaki biztonsági felülvizsgálatra jogosító engedéllyel rendelkezõ gázszerelõ végezheti. Az engedéllyel rendelkezõ felülvizsgálók vas megyei listája itt érhetõ el.

A felülvizsgálatok során az üzembe helyezéskor hatályos mûszaki biztonsági szabályoknak megfelelõ feltételeket kell ellenõrizni.

Amennyiben a mûszaki – biztonsági felülvizsgálatot végzõ gázszerelõ a felhasználási helyen, az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztetõ helyzetet észlel, akkor köteles a veszélyhelyzetet kiváltó okot megszüntetni és arról az ingatlan tulajdonosát a vizsgálatról készült jegyzõkönyvben tájékoztatni, és egyidejûleg a földgázelosztót vagy a vezetékes PB-gázszolgáltatót a jegyzõkönyv megküldése mellett haladéktalanul értesíteni köteles.

A rendelet hatályba lépése elõtt üzembe helyezett felhasználói berendezéseket az ingatlan tulajdonosa az alábbi idõpontig köteles elvégeztetni:

- az 1981. január 1-je elõtt, vagy ismeretlen idõpontban üzembe helyezett készülék vagy csatlakozó vezeték esetén 2013. december 31-ig,
- az 1981. január 1-je és 1993. december 31-e közötti idõszakban üzembe helyezett készülék vagy csatlakozóvezeték esetén 2014. december 31-ig,
- az 1994. január 1-je és 2003. december 31-e közötti idõszakban üzembe helyezett készülék vagy csatlakozóvezeték esetén 2015. december 31-ig,
- a 2004. január 1-je és az e rendelet hatályba lépése közötti idõszakban üzembe helyezett készülék, csatlakozó vezeték, vagy a fent felsorolt idõpontban üzembe helyezett, de 2003. december 31-e után felülvizsgált felhasználói berendezés vagy csatlakozó vezeték esetén 2016. december 31-ig.

http://vas.katasztrofavedelem.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.