Április 1-jétől nem forgalmazhatók

droszler | 2013. március 11 12:14:02 | Környezeti hírek Körmendieknek |
A kizárólag növényi összetevõ(ke)t, vagy növényi összetevõt is tartalmazó gyógyhatású termékek gyártói, illetve forgalmazói 2011. március 31-éig kérhették készítményeik gyógyszerré vagy más termékké való átminõsítését.

E határidõ után már új engedélyeztetési eljárásban, gyógyszerként lehetett nyilvántartásba vetetni és forgalomba hozatali engedélyt kérni azokra. A 2011. március 31. napján már forgalomban lévõ, gyógyszernek nem minõsülõ gyógyhatású anyagok és készítmények, amelyek a hagyományos növényi gyógyszerek kategóriájába sorolhatók, gyógyhatásra való hivatkozással legkésõbb 2013. április 1-jéig forgalmazhatóak – mondta ki egy 2011-es törvénymódosítás.
Ennek értelmében azok a készítmények, melyek gyártói nem kérték az átminõsítést, április 1-jén már nem lesznek kaphatók a patikákban és egyéb árusítóhelyeken. Az egyéb gyógyhatású termékek idõkorlátozás nélkül forgalomban maradhatnak ebben a termékkategóriában. Ezekre a készítményekre azonban továbbra is vonatkoznak a gyógyszernek nem minõsülõ gyógyhatású anyagok és készítmények nyilvántartásáról és forgalomba hozataláról szóló 10/1987. (VIII. 19.) EüM rendeletben meghatározott, így például az elõállításra, forgalmazásra, továbbá a nyilvántartásba vétel meghosszabbítására vonatkozó szabályok – hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti Intézet.


(Weborvos)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.