Polgármesteri közlemény

droszler | 2003. augusztus 01 14:06:04 | körmendi hírek |
Válasz a Vas Népe 2003. július 31-én, "A ruhagyár kész a párbeszédre" címen megjelent sajtócikkre

Körmend város polgármestereként ezúton kívánok válaszolni a Vas Népe 2003. július 31-én, " A ruhagyár kész a párbeszédre" címen megjelent sajtócikkre.

Mint azzal a Styl Rt. vezetősége is tisztában van, miután a Vas népe című napilapból értesültem a gyár körmendi ( és vasvári) üzemösszevonásairól, 3 napon belül már tárgyalásokat kezdeményeztem az Rt. vezetőivel. Ennek során a körmendi munkahelyek védelmében elmondtam, hogy a ruhagyár is tudna javítani a munkanélkülivé váló emberek helyzetén, ha értékesítené vagy bérbe adná az ingatlant. A gyár vezetői akkor azt ígérték, hogy tárgyalnak erről a lehetőségről, ami azért is sürgető, mert felmerült annak a lehetősége, hogy egy hazai, női ruhákat előállító könnyűipari vállalkozó Körmenden közel 100 fő foglalkoztatását biztosítaná. Felvettem a kapcsolatot Csillag István gazdasági miniszterrel, valamint Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszterrel, akitől ígéretet kaptam arra, hogy a válsághelyzet kezeléséhez Körmend segítséget kap az 500 millió Ft-os központi munkahelyteremtő keretből.

Mindezek mellett tárgyalások folynak a város vezetése, valamint az ADA Bútorgyár között létszámbővítés kapcsán, ami szintén csökkentheti a munka nélkül maradó emberek számát. Az Önkormányzat hatalmas erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a Karsai Műanyagtechnika Feldolgozó és Szerszámgyártó Holding Rt. Körmendre telepítse üzemét. Ez a beruházás 2004-ben realizálódik, és 50 fő foglalkoztatását biztosítja. Tárgyalások folynak egy nemzetközi autóipari vállalkozás Körmendre telepítése ügyében is.

A fentiekből kitűnik, hogy a város igenis részt kíván venni az egzisztenciális problémák megoldásában. Magam is együtt érzek azokkal az emberekkel, akik egyik napról a másikra maradtak állás nélkül. Az Önkormányzatnak viszont szűkösek a lehetőségei arra, hogy a cégek elköltözését, bezárását megakadályozza, hiszen a gyárbezárások, valamint az üzemösszevonások mögött ( a Styl Rt. és az MSC Hungary Kft. esetében is) a könnyűipar válsága, a kedvezőtlen piaci viszonyok állnak. Ennek megállítása pedig csak kormányzati beavatkozással, támogatással lehetséges. Az Önkormányzat a fent leírt módon megtesz mindent annak érdekében, hogy a munka nélkül maradt emberek mihamarabb elhelyezkedhessenek.

Körmend város Polgármesteri Hivatalán belül egy kijelölt köztisztviselő fogadja az állás nélkül maradt embereket, és információk nyújtásával, adatszolgáltatással, tanácsadással segíti őket.
E mellett a 2004. évi költségvetési keretben külön keretet kell elkülöníteni a munkanélküli körmendiek szociális helyzetének enyhítésére, amely során kamatmentes kölcsönökkel, kommunális szolgáltatások díjaihoz való hozzájárulással, tankönyvi térítési díjak támogatásával segít az Önkormányzat az átmenetileg válsághelyzetbe került családoknak.

Sajnos váratlanul ért bennünket a Styl Rt. azon bejelentése, hogy az üzemösszevonások mellett ez év második felében 250 fős létszámleépítést is végrehajt a ruhagyár. Váratlanul ért, mivel a cég korábban több napilapnak is azt nyilatkozta, hogy "az átfutási idők lerövidítését célzó összevonás nem jár létszámleépítéssel" (Vas Népe, 2003. június 27.), " a két vasi ruhaüzem összesen 480 dolgozóját nem bocsátják el, nekik Szombathelyen, a cég központi gyárában kínálnak majd munkát hasonló munkakörben" ( Magyar Hírlap, 2003. július 25.) stb.





Fentiekből látható, hogy Körmend város Önkormányzata igenis részt vállal a kialakult súlyos foglalkoztatási helyzet megoldásában. Ugyanakkor az Önkormányzat nevében kérem a cég vezetését, hogy a személyes megbeszélésünkön feltett kérdéseimre - a körmendi emberek, munkahelyek védelme érdekében- mihamarabb válaszoljanak. Ugyancsak kérem a cég vezetőségét, hogy a ruhagyár értékesítésére, vagy bérbeadására tett javaslatom tárgyában is hozzanak döntést.

Körmend Város Önkormányzata minden erejével azon dolgozik, hogy a városban a munkahely-teremtést és az itt élő emberek foglalkoztatását a lehető legteljesebb mértékben megoldja. Ennek érdekében hoztuk meg a fent jelzett intézkedéseket, s ugyancsak ennek a célnak a szem előtt tartásával hozunk döntéseket a közeljövőben is.

Körmend Város Önkormányzata továbbra is tárgyalni kíván a Styl Rt. vezetőivel. Célunk, hogy tárgyalóasztal mellett beszéljük meg a jelentkező problémákat, és közösen oldjuk meg a több száz körmendi, állás nélkül maradt ember problémáját. A Ruhagyár mellett az Önkormányzat is kész a párbeszédre, és remélem, hogy ezek során megtaláljuk a mindkét fél számára kedvező, kompromisszumos megoldást.


2003. július 31.



Bebes István
polgármester


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.