Körmenden ünnepeltek a dunakiliti hívek a boldoggá avatás 10. évfordulóján

droszler | 2013. március 26 09:45:01 | körmendi hírek |
Március 23-án szombaton a dunakiliti hívek – mintegy 50 személy – Somfai Árpád plébános és Szokoli Sándor polgármester vezetésével Körmendre jöttek, hogy itt emlékezzenek meg Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 10. évfordulójáról.

Dr. Gyürki László pápai prelátus, ny. plébános fogadta õket. Szentmisén vettek részt a körmendi templomban, ahol vasárnaponként szentmisén vett részt Batthyány Boldog László családjával. A szentbeszédében felidézte a felejthetetlen napot, amikor a Szent Péter téren – 10 évvel ezelõtt ezekben az órákban – a jelenlévõk közül is nagyon sokan örvendeztek a mintegy hatezer magyar zarándokkal, amikor Boldog II. János Pál pápa kijelentette, hogy Batthyány Lászlót a boldogok között tisztelhetjük. Ezután beszédében a dunakiliti emlékekre irányította a hívek figyelmét.
A mai iskolaépületben született 1870. október 28-án Batthyány László.

Kattintson a képere !

Itt tapasztalta meg édesanyja szeretetét és kapta meg tõle az elsõ vallásos élményeket. Az iskola-épülettel szemben van egy fogadalmi szobor kápolna. László édesanyja 1873-ban fogadalomból emeltette, hogy családját elkerülte a járványos betegség.

Kattintson a képere !

A dunakiliti templomban részesült László a keresztség szentségében. Mindannyian gondoljunk a hit évében keresztségünkre, amely által megkaptuk az istengyermekség kegyelmét és Isten elindított bennünk az üdvösség útján.

Kattintson a képere !

Batthyány László hat éves volt, amikor a dunai árvíz elöntötte a falut és a megrémült gyermekeket kimenekítették a vízbõl. Ettõl kezdve Köpcsény lett az otthona. Batthyány Boldog László élete során sok megpróbáltatáson ment át, de mindig rábízta magát a gondviselõ Istenre. Szentbeszéde befejezésében megemlékezett a pár héttel ezelõtt elhunyt volt plébánosukról Deés Ferencrõl, aki 1976-2000-ig volt Dunakiliti plébánosa. Õ nagyon sokat tett Batthyány László tiszteletének elõmozdításáért.

Kattintson a képere !

Emlék táblát helyezett el Batthyány László születésének helyén, színes ablakot készíttetett a templomban és több ünnepséget rendezett. Szentmise után megtekintették a Batthyány emlékhelyet a templom téli kápolnájában és az oratóriumban. Itt több Dunakilitivel kapcsolatos emléket is találtak a látogatók.

Ezután a plébánia közösségi házában meghallgatták dr. Gyürki László elõadását, aki Batthyány Boldog László életszentségének fejlõdését és kialakulását ismertette meg velük. Az elõadás után megtekintették a Batthyány Boldog László tiszteletére épült új templomot a vasúton túli városrészben. Itt is imádkoztak a Szegények Orvosa szentté avatásáért, és elhelyezték koszorújukat Batthyány Boldog László szobránál. Már egy órára járt az idõ, amikor Németújvárra indultak, hogy a Herceg sírjánál is leróják tiszteletüket boldoggá avatásának 10. évfordulója alkalmával.

Kattintson a képere !


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.