Kosárcsapatból a filmes pályára

droszler | 2013. március 29 08:45:16 | kosárlabda |
Interjú Szabó Simon filmrendezõvel elkészült forgatókönyvérõl, a Savaria ExPRESSZrõl

A Magyar Média Mecenatúra program Egri Lajos forgatókönyvíró pályázatán nyert Szabó Simon Savaria ExPRESSZ címû filmterve. A könyv egy borzalmasan rossz, bár tehetséges gyerek történetét dolgozza fel, akit a szülõk vidéki iskolába számûznek, hátha ott végre észhez tér.
Az alkotóról dióhéjban

szabosimon.jpgSzabó Simon 2001-óta függetlenfilmesként több kisjátékfilmet, egy nagyjátékfilmet, reklámokat és zenei videókat készített. Színészként is ismerõs lehet, az egyik fõszereplõt, Rojált játszotta Török Ferenc: Moszkva tér c. filmjében. A TÁP Színház társulatánál a Cserenadrág és a Jövedelmezõ állás címû színdarabokban szerepel. Most elsõ tv filmjére készül, Savaria ExPRESSZ címmel.

– Tavaly nyert a Médiatanács Egri Lajos forgatókönyvíró pályázatán a Savaria ExPRESSZ-szel. Honnan jött a forgatókönyv ötlete?

– Ez a könyv a saját könyvem, önéletrajzi ihletésû. A történet abból született, amit nyolcadikos koromban megéltem, persze nem szó szerint, hiszen nyilván lesz benne pár dramaturgiai csavar filmes szempontból. Akkoriban rossz gyerek voltam, mindig rosszba keveredtem. A szüleim Körmendre „számûztek”, hogy egy kis fegyelmet tanuljak. Körmend a magyar kosárlabdázás központjának számított abban az idõben, és mivel én is kosaraztam, egy ismeretség révén oda kerülhettem általánosba. A film az ottani kalandokról és a beilleszkedésrõl szól.

– Régóta tervben volt, hogy az életének ezt a részét megírja?

– Mindenképpen meg akartam írni az éltemnek ezt a szakaszát. Szajki Péter rendezõ, forgatókönyvíró barátommal már korábban is dolgozgattunk rajta. Beadtuk a MMKA-hoz, de az akkoriban dõlt be, így végül nem lett belõle semmi.

Aztán késõbb Berger József producerrel beszéltünk róla, hogyan lehetne a történetbõl egy szigorúan tévés mûfajú film. Fontos, hogy az legyen, hiszen magyar tévéfilmekkel mostanában nem vagyunk túl jól ellátva. A 80-as, 90-es években kiváló ifjúsági, sõt felnõtteknek szóló filmek készültek, de a közszolgálati tévét most is el kell látni jó filmekkel, hogy állami pénzbõl minél több nézõhöz eljuthassanak ezek az alkotások.
Így újra nekirugaszkodhattam, és a forgatókönyvírói pályázatnak köszönhetõen, el is készülhetett a könyv. Ebben nagyon nagy segítségemre volt Nagy V. Gergõ, akivel folyamatosan konzultáltunk.

– Most a forgatókönyvre nyert pénzt, de indul a gyártási, azaz a Fehér György tévéfilmes pályázaton is. Hogyan képzeli el ennek a forgatókönyvnek a megvalósítását?

– Most indulunk a Fehér György tévéfilmes pályázaton. Ha nyerünk a gyártásra is pénzt, akkor szeretném mozifilmes eszközökkel megvalósítani a filmet, hiszen a látvány sokat számít. Rengeteg sorozatot magas színvonalon forgatnak, a minõségnél a mozifilmes elvárásokat mi is megköveteljük magunknak. A tévés mûfajban háromszor 50-52 percben tudom elképzelni a történetet. A szereplõválogatáson is sok múlik. Én ismeretlen színészekbõl, vagy amatõrökbõl válogatnám ki õket a hitelesség miatt. Csomó tehetséges gyerek van, a gyerekszereplõk között azonban ma nincsenek sztárok. Utána kell járni, fel kell keresni õket. Általános iskolában szeretnék nyolcadikosokat keresni, vidéki és budapesti sulikban egyaránt. Körmenden akkoriban például még tájszólásban is beszéltek a gyerekek, ezt visszaadni pótolhatatlan lenne.

– Valóban ennyire problémás lett volna a gyerekkora? Ennek mintha most nyoma se lenne.

– Ha visszagondolok, az idõ mindent megszépít, de abban az idõszakban valóban zaklatott voltam. Egy tizenéves gyereknek – ahogy nekem is – óriási változás, ha kiszakítják megszokott környezetébõl. Tudtam én, hogy nem kiszúrásból tették a szüleim, hanem mert kezelhetetlen voltam. Nem lehet megfogalmazni ezt a viselkedést, mert nem is igazán lázadás volt. Inkább arról volt szó, hogy ahhoz, hogy el tudd fogadni a téged körülvevõ világot, tudnod kell, hogy hol vannak azok a határok, amiket lehet feszegetni.

– Volt ebbõl kiút?

Forrás és teljes cikk: médiatanács.blog.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.