Vasvár Népfőiskolai elődások

droszler | 2013. március 31 13:23:02 | kultúra |
Az elõadás nem április 4-én, hanem 3-án kerül megtartásra!

Kattintson a képere !
Kattintson a képere !

„Szeretettel és tiszta szívvel ajánlom a most megjelent „Isteni folyamat”, Gyermekáldás, bábaság a magyar néphagyományban könyvemet nagyszülõknek, szülõknek és ifjaknak.
Tizennyolc éve - szülésznõi hivatásom gyakorolván - ismertem fel azt, hogy össze kellene gyûjteni néphagyományunkat a bábaság terén, mert 1978-tól az Egészségügyben dolgozván többször láttam azt, hogy a fürdõvízzel kiöntöttük a gyermeket. Ez az ismeret és gyakorlat kitapasztalt és bejáratott út. Isten és Élet adta út. A közelmúltig a születéssel, szüléssel kapcsolatos tudás a kultúra része volt, mindenkié, de fõleg az asszonyoké. Kár, hogy kopik a társadalom és az életmód változása miatt, sokszor félre is értelmezik, és sajnos, még az orvosok sem ismerik, mert az egyetemeken nem tanítják, és hajlamosak vagyunk lebecsülni a népi gyógyászatot, bábaságot. Magam sem gondoltam elhatározásom idején, hogy még ekkora tudást éltetünk életünk ezen a szép területén (is). A 18 év alatt könyveket olvastam, elõadásokat hallgattam, és tudatosan gyûjtöttem a magyar élettér születés-történeteit. Két éven át írt, szerkesztett könyvemben kirajzolódik a gyermekszülés spirituális, lelki oldala, a Boldogasszony (Babba Mária), Szûz Mária tisztelet, a tisztaszoba, a tér védelme, ahol a születés történt. A tisztasági szempontok, a testhelyzetek, a hõ, a kéz, a vászon, a rázatás, a cseber, a szülõszék, a jó szándék, a szeretet, a segítõkészség, és az a lelki-mentális-szellemi háló, amelyet az imádkozó szülõ asszony és imádkozó asszonytársai hoztak létre. A guggolva, ülve, járkálva, kapaszkodva, támaszkodva, térden, négykézláb vajúdás, az aktív testhelyzetekben (gátvédõ) szülés, de sikerült felgyûjteni a szakrális szempontokat is: Bódoganya oszlopa, tûz mellett, küszöbön, mestergerenda alatt és folyóban, patakban szülés.
Szeretném minél több helyen élõ szóban elmondani Életvallásunkat. Reménykedem abban, hogy könyvemmel és elõadásaimmal én is hozzájárulok ahhoz, hogy egyre több lány, fiatalasszony fogja megérteni-elfogadni azt a tényt, hogy a szülés élettani folyamat, s mint ilyen, Istentõl védett, a világ legtermészetesebb dolga, az anyaságba, a nõiességbe való legmélyebb beavatás, s a legcsodálatosabb teremtés, ami embernek adatott, hogy mi nõk anyaságra teremtettünk, és sok asszony kedvet kap világra hozni újabb gyermekeket. Hiszek abban, hogy nem csak szó, bíztatás, hanem felismerés, hogy minél több magyar gyermek menti meg jelenleg nagy bajban lévõ nemzetünket. Isten, ha báránkát ad, legelõt is ad hozzá.”

Bernád Ilona

Az elõadás után Bernád Ilona könyveibõl vásárolni lehet a helyszínen


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.