A Négy Mancs várhatóan újra akcióba lép Magyarországon

droszler | 2013. április 04 10:02:43 | közérdekü |
Budapest, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) rendelkezésére álló információk szerint a Négy Mancs alapítvány még idén tavasszal újabb, "nagyméretû lejárató kampánnyal" készül a magyarországi hízott kacsa- és libamájat elõállító termelõk ellen.

A szaktárca MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint "a magát állatvédõnek nevezõ Négy Mancs alapítvány célpontja a szentesi székhelyû Hungerit Zrt. lehet". A Hungerit Zrt. mint felperes, perben áll a Négy Manccsal, a korábban neki okozott károk megtérítése miatt - közölte a VM.
"A Négy Mancs alapítvány ismert módszereit alkalmazva az ágazat szereplõinek tevékenységérõl rejtett kamerás felvételeket készít, követi gépjármûveik mozgását, rögzíti a ki- és berakodásokat. Emellett a termelõket arra készteti, hogy valótlan, terhelõ kijelentéseket tegyenek egymásra" - fogalmaz közlésében a szaktárca.
Hozzáteszik: "az alapítvány által illegálisan megszerzett felvételeket oly módon vágják meg, hogy azok a lehetõ legsötétebb képet mutassák a magyar baromfiágazatról. De akár más országokban, egy évtizeddel korábban készített felvételeket is készek felhasználni, hogy minél elrettentõbb képet fessenek Magyarországról."
Tavaly a Daily Mail angol magazinban és a Test címû német lapban jelentetett meg a Négy Mancs a libaágazatot lejárató, a VM szerint manipulatív fotókat. "Ezzel a külföldi közvéleményt kívánják elriasztani, és Magyarország-ellenes hangulatot gerjesztenek" - közli a szaktárca.
"A libatoll ágazaton belül már kínai dominancia van, és így visszaesett a belföldi tollszedés. Ez megközelítõleg 10 milliárd forintos közvetlen bevételkiesés éri Magyarországon a termelõket. A veszteség közvetlenül a Négy Mancs alapítvány lejárató kampánytevékenységével hozható kapcsolatba" - olvasható a VM tájékoztatásában.
A VM leszögezi: Magyarországon sokkal szigorúbb állatjólléti szabályok vonatkoznak a tollszedést végzõkre, mint Európa más országaiban, ahol ez a tevékenység szintén megengedett. A szaktárca fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy az Európai Baromfi Feldolgozók Szövetsége is támogatja a magyar libaágazatot.
A szaktárcánál mindehhez hozzáteszik: a tollszedés és a libatömés is több száz éves hagyományra visszatekintõ tevékenység Magyarországon. Ezt a tevékenységet az unió sem tiltja.
Budai Gyula, a tárca parlamenti államtitkára még kormánybiztosként vizsgálatot indított a Négy Mancs tevékenysége miatt. Ennek keretében megkereséssel fordult a Fõvárosi Fõügyészséghez. Az ügyészség a szervezet mûködése kapcsán számos hiányosságot, illetõleg jogsértést tárt fel, és emiatt az ügyészségrõl szóló törvény szerinti felszólalással élt. Jelenleg is peres eljárás van folyamatban a Négy Manccsal szemben, az általa okozott milliárdos kár miatt - tájékoztatott a minisztérium.


MTI


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.