Légszennyezettséget vizsgáló Szentgotthárdon

droszler | 2013. április 12 13:39:07 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Légszennyezettséget vizsgáló automata mérõállomást helyeztek üzembe Szentgotthárdon

Teljesen automatikusan mûködõ, a légszennyezettséget vizsgáló mérõállomást helyeztek üzembe pénteken Szentgotthárdon.

A korszerû mérõmûszereket magában foglaló konténert a Széchenyi István Általános Iskola udvarán helyezték el, néhány száz méterre a magyar és osztrák üzemekbõl álló kétoldalú ipari parktól.
A létesítményt V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelõs államtitkára adta át, aki köszöntõjében hangsúlyozta: a mérõállomás telepítésére egy Ausztriával közös, határon átnyúló együttmûködési program keretében került sor, amelynek köszönhetõen Szombathelyen és Mosonmagyaróváron is átadnak egy hasonló mérõállomást, valamint korszerûsítik a sarródit.
V. Németh Zsolt szólt arról, hogy a szentgotthárdiakat érzékenyen érintette az állampolgári jogok biztosának jelentése, amely éppen a környezeti ártalmakkal és a lakosság egészségi állapotával kapcsolatban fogalmazott meg aggályokat. Az államtitkár szerint megnyugtatóan eloszlathatja az aggodalmakat, hogy a próbaüzem ideje alatt végzett mérések adatai szerint Szentgotthárdon kiváló a levegõ minõsége.
Buday Zsolt, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõség igazgatója köszöntõjében elmondta: korábban a nyugat-dunántúli régióban a levegõ tisztaságának mérése nem volt megfelelõ, a térség mérési szempontból "fehér foltnak számított". Éppen ezért volt szavai szerint nagy jelentõsége a pályázati lehetõségnek, amelyet kihasználva a magyar és osztrák közös projekt több mint 2,6 millió eurós, 85 százalékos támogatásban részesülhetett.
A Szentgotthárdon telepített mûszerekkel folyamatosan mérhetik a levegõben lévõ gázok és szennyezõanyagok mennyiségét, a szállóport és a meteorológiai paramétereket is. A szállóporból vett mintákból kimutathatják például a nehézfémeket és szénhidrogén vegyületeket is.

MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.