Színdarab a Szegények Orvosáról Kapuváron

droszler | 2013. április 15 17:22:30 | kultúra |
Kattintson a képere !A Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2013. április 12-én alapításának 20. évfordulóját ünnepelte. Ezen alkalommal az iskola tanárai és növendékei felejthetetlen élménnyel lepték meg az ünnepre érkezõket. Meghívót kapott az ünnepre Németh Zoltán körmendi plébános és dr. Gyürki László ny. körmendi plébános is. Az iskola névadójának a felebaráti szeretet szentjének Páli szent Vincének szellemében mûködõ Batthyány Boldog László – a Szegények Orvosa – életét jelenítették meg.

Komoly elõkészület állt az elõadás mögött. Már korábban eljöttek Körmendre, hogy megnézzék a szentéletû orvos mûködési helyét, mintegy megérezzék a „hely szellemét”. Igyekeztek anyagot gyûjteni az elõadáshoz. A „Szegények Orvosát” megjelenítõ fiú – amint mondják – hosszasan idõzött Batthyány Boldog László ereklyéje elõtt. Talán érezte, hogy õt kérik fel erre a szerepre. De a többi szereplõ is beleélte magát szerepébe és kitûnõ alakítást nyújtott. Az iskola honlapján olvasható, hogy „a színdarabban 51 tanuló vett részt, 1-tõl a 8. évfolyamig, akik lelkesen, odaadóan készültek a próbákon, melyen Vargyas Imréné tanárnõ munkája is nélkülözhetetlen volt. A felkészülés folyamatosan történt, jelenetenként próbálták a szerepeket. Az egész elõadás hangulatára a nagy precizitás, fegyelmezett magatartás volt a jellemzõ. A fõbb szerepeket játszó gyerekek méltóak arra, hogy nevüket említsük: Papp Richárd és Papp Máté (orvos), Papp Krisztina (feleség), Cseh Ádám és Horváth Dóra narrátorok, Szabó Bálint (dr. Otto Fuchs).”

Néhány különösen jól sikerült jelenet az elõadásból:
Megelevenedett a nézõk elõtt Batthyány László gyermekkorából iskolai viselkedése. Nem volt példás tanuló, kétszer is durván becsapta az ajtót.

Kattintson a képere !Tovább kísérve életútját egyik legjobban sikerült jelenet volt Batthyány László és Coreth Mária Terézia házasságkötése. Ismerõs, hogy házasságukat a „szeretet himnusz” vezérelte. Egymáshoz közeledve felváltva mondták el a szép szentírási szöveget, majd egymáshoz érve megfogták egymás kezét, amelyet a püspök átkötött a stólával. Ezután a népes vendégsereg fergeteges ünneplõ tánc jelenete következett korhû ruhákban.

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !


Szépen megjelenítették Batthyány László orvosi munkáját. Berendezték a rendelõt. Nemcsak az orvos László herceg végezte munkáját, de „segítõi” és „betegei” is nagyszerûen szerepeltek. A hercegorvos kezdetben mindent gyógyít, késõbb fõképpen a szem betegekkel foglalkozik, és ezeket gyógyítja. Betegei hálálkodnak neki: „olyan jó, mint egy második Úristen”.

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !


Kattintson a képere !A Batthyány szülõk elfogadták a gyermekáldást. Láthattuk az egyre bõvülõ családot. Egymás kezét fogva megjelennek a színen, mint az „orgonasípok”. Tizenegy gyermek vonul fel a nézõk elõtt. Jó látni ma ezt a népes gyermeksereget. A gyermekek példás nevelést kaptak szüleiktõl.




Kattintson a képere !Egyik megható jelenet volt Batthyány László elsõszülött fiának Ödönnek betegsége és haldoklása. A beteget körülveszik szülei és testvérei. Ödön megköszöni szülei szeretetét, amit tõlük kapott, tanácsokat ad testvéreinek és végsõ kívánsága az, hogy testvéreivel együtt járulhasson szentáldozáshoz. Amikor az édesapa lezárja fia szemét, felmennek a kápolnába és megköszönik Istennek, hogy Ödönt 20 évig nekik adta.

Ödön halála után folytatódik mindennapi életük. Az édesapának van ideje gyermekei számára: a délután és az este a családé. Vidám és szép a gyermekek élete: kirándulnak, vadásznak, rádióznak, indiános játékokat rendeznek, sátrat vernek fel.
A vidám játékokhoz társult a napi szentmise és az esti szentolvasó imádság, amelyen mindenki jelen volt. Ezt sohasem mulasztották el még akkor sem, ha úton voltak.

Természetesen nem maradhatott ki az elõadásból a herceg betegsége és szenvedésének utolsó hónapjai, amelyet példás türelemmel Istenre hagyatkozó lélekkel viselt.

Csupán néhány különösen jól sikerült jelenetet emeltünk ki, de az egész elõadás nagyszerû volt. Talán a percekig tartó taps is jelezte ezt. Elismerés illeti a felkészítõ tanárokat és a kiváló „színész tanulókat”. A kapuvári diákok elõadásukkal közelebb hozták Batthyány Boldog László életét és áldozatos munkáját a jelenlévõkhöz.

Ez annál is inkább jelentõs, mert március 23-án volt a „Szegények Orvosa” boldoggá avatásának 10. évfordulója. Az ünnep alkalom arra is, hogy tovább imádkozzunk azért is, hogy megérhessük a következõ nagy eseményt is Batthyány Boldog László szentté avatását, amikor az egyetemes Egyházban is tisztelik majd a példás családapát, a felebarátaiért élõ orvost és az elkötelezett világi hívõt. Adja Isten, hogy mielõbb megérhessük ezt is.

A színdarabot Bognárné Hegymegi Ildikó és Némethné Tóth Katalin tanárnõk írták, és rendezték.
A fotókat Dukai Miklósné készítette


Dr. Gyürki László
pápai prelátus, ny. plébános

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !

Kattintson a képere !


További képek az iskola képgalériájában >>>itt<<<


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.