Az emberiségnek is vége, ha kipusztulnak a méhek

droszler | 2013. május 09 09:20:26 | Környezeti hírek Körmendieknek |
Az emberiségnek is vége, ha kipusztulnak a méhek – A méhek világa az AGORA–Savaria Filmszínházban
Az elmúlt öt év során méhek milliói tûntek el a Föld színérõl, látszólag megmagyarázhatatlan okokból. Ha a kis állatok radikális fogyása tovább folytatódik, az a bolygó egész élõvilágára, így az emberiségére is hatással lesz: az általunk elfogyasztott élelmiszerek több mint harmada a méhek beporzásától függ.
Egy Einsteinnek tulajdonított mondás szerint, ha a méhek kipusztulnak, négy évre rá az emberiség is követi õket. A Greenpeace által nyilvánosságra hozott “Méhpusztulás – Az európai beporzó rovarokat és a mezõgazdaságot fenyegetõ veszélyek” címû tudományos összefoglalója bemutatta, hogy a méhpusztulásnak számos oka van, mint például a klímaváltozás, betegségek és élõsködõk terjedése, de a nagyüzemi mezõgazdaság és az általa használt vegyszerek is jelentõs szerepet játszanak benne.
Az egyedüli hosszú távú megoldás a vegyszerintenzív nagyüzemi mezõgazdaságról való lemondás és az ökológiai gazdálkodásra való áttérés.

A témával foglalkozó A méhek világa címû filmet a szombathelyi AGORA–Savaria Filmszínház május 9-tõl 22-ig tûzte a mûsorára.
Az Oscar-jelölt és a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon több díjjal kitüntetett Markus Imhoof (A csónak megtelt) nagyszabású természetfilmje lenyûgözõ, soha nem látott felvételek segítségével mutatja be a méhek életét és a mi mindennapjainkra gyakorolt hatásukat. Imhoof a mûfajban rendkívül magasnak számító, 2 millió eurós költségvetésbõl forgathatott, melynek minden fillére meglátszik a vásznon: a rendezõ stábjával bejárta az egész világot, és számtalan szakértõt megszólaltatva nem riadt vissza attól sem, hogy ellentmondó véleményeket ütköztessen egymással.

A méhek világa egyszerre gyönyörû és elgondolkodtató, látványos dokumentumfilm minden korosztály számára.
A filmrõl és a méhek világáról is bõvebbet megtudhattok Mayer Rudolftól, az AGORA-Savaria Filmszínház szakági vezetõjétõl, aki gyakorlott méhész. Tel.:06/30 8265-449


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.