Rákász Gergely – Organ Magic

droszler | 2013. május 31 19:43:45 | kultúra |
Kattintson a képere !

Varázslatos orgonamuzsika és zenetörténeti idõutazás Európa színpadaitól a filmvászonig.
A 200 éve született Verditõl és Wagnertõl

Aida – Nagy induló, Nabucco – Rabszolgakórus, Tannhäuser és Valkûr részletek
Valamint Vivaldi - Négy évszak, Csajkovszkij – Diótörõ, Rossini – Tell Vilmos Nyitány

Amit mi technológiának és tudománynak hívunk, azt sokáig varázslatnak tartották.
De talán hívhatjuk mi is így és ez visszacsempész egy kis romantikát a régi korokból a mi életünkbe is.
Egy biztos, hallgatni egy mûvészt, aki a szemünk elõtt játszik az orgonán és zenekari hangszereken a „varázslat” segítségével sokszor 3-4 kézzel egyszerre, olyan hangzásvilág, amelyet eddig nem tapasztaltak.
Mûvészet?
Technológia?
Varázslat?
Mind együtt?
Egy biztos: élmény!

Az eddigi tények:
Álló vastaps a premier elõtti bemutatókon, és több mint 12.000 diák a mûsorból kivonatolt iskolakoncerteken.

A mûsorról

Az „Egy Koncert Kékben” mûsor feszített tempójú 3 éve után alkotói szabadságra visszavonult mûvész európai körútjáról gyönyörû muzsikákkal tért haza.
Vivaldi - Négy évszak átirata Velencében fogant meg, ahol a Cinquecento Reneszánszának gazdagsága és az olasz lélek zenei fogékonysága mindig együtt áll.
Verdi Aidája és Nabuccója Milánóban, míg Wagner Tannhäuser átirata az õsbemutató helyszínén Drezdában kristályosodott ki.

A hangversenyre külön erre a célra hozott hangszer is megérdemel egy gondolatot, hiszen a digitális zenei hangképzés jelenlegi csúcsa szólal majd meg.
Olasz mérnökök közel 10 évet dolgoztak a technológián, mire olyan élethû hangot hoztak létre a világ legkülönbözõbb pontjain rögzített csodálatos orgonák hangmintái, és egy beépített szuperszámítógép segítségével, amelyrõl rendszerint az avatott fül sem képes megmondani, hogy egy a teremben felépített hangszert, vagy egy digitális koncertorgonát hall.
Ráadásként, míg egy hagyományos orgona esetében 15-30 féle sípsor, és azok kombinációi közül válogathat a játékos, addig ebben az esetben közel 700 féle orgona hangszín, és 30 zenekari hangszer hangja áll a rendelkezésére.
Ez oda vezet, hogy például Csajkovszkij Diótörõjének Virágkeringõje játékos, szinte áttetszõ, míg Verdi Nagy Indulója az Aidából fanfáros, nagyzenekari hangképpel varázsol el bennünket.
Rákász Gergely zenetörténeti kommentárjai ezúttal sem maradnak el, a koncerten megtudhatjuk, hogy miért akarta Verdi huszonévesen abbahagyni a komponálást, vagy azt hogy csap be bennünket Rossini néhány nagyon egyszerû trükkel, de darabja mégis miért mestermû, esetleg azt miképp került az újságba Mascagni mosodai listája.
Varázslatosnak ígérkezik!

Kattintson a képere !


Koncert információk: http://www.rakaszgergely.hu
http://www.facebook.com/rakaszgergely


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.