Hipertónia: évi 9 millió halálos áldozat

droszler | 2013. május 16 21:16:48 | tudomány |
Május 17-én, a Hipertónia Világnapján a szakemberek többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy a magas vérnyomás világszerte 9,4 millió ember halálát okozza évente és mintegy 1,5 milliárd embert érint. Sokszor emlegetik "csendes gyilkosként" is, mivel sokáig tünetmentes, súlyos szövõdményei csak évek múltával jelentkeznek.

Magas vérnyomás betegségrõl akkor beszélünk, ha a vér ütõerekre, vagyis az artériák falára gyakorolt nyomása meghaladja a normális értéket. Ilyenkor az erek nem tágulnak rendesen, hogy átengedjék a vért a test egyes részeibe, a szívnek erõteljesebben kell dolgoznia, hogy a vért mozgassa, így a vérnyomás emelkedik.
A hosszantartó, emelkedett vérnyomás nagyon megterheli a szívet, és olyan súlyos károsodásokat okozhat a szervezetben, mint a szélütés, szívinfarktus vagy az érszûkület.
A magas vérnyomást megfelelõ életmódváltással lehet megelõzni. A rendszeres sportolás, egészséges táplálkozás, a testsúly optimalizálása, a dohányzásról való leszokás és az alkoholos italok elkerülése nagyban segíthet megõrizni a megfelelõ vérnyomást.
Az esetek nagy részében a magas vérnyomás tünetei sokáig nem jelentkeznek, így nem is okoznak komoly panaszt a betegnek. A betegség idõben történõ felismerése azonban rendkívül fontos, hiszen kezelése és megszüntetése annál eredményesebb, minél elõbb kiderül a probléma. A modern orvostudománynak köszönhetõen ma már létezik olyan vérnyomáscsökkentõ gyógyszer, amely akár 50 Hgmm-el is képes csökkenteni a vérnyomást.
Ma Magyarországon minden negyedik ember vérnyomása magas, azonban legtöbben nem tudnak, vagy nem vesznek tudomást róla, illetve sok esetben nem kezelik megfelelõen a betegséget. Pedig vizsgálati adatok támasztják alá, hogy a vérnyomás mindössze 2 Hgmm-es csökkentése 7-10%-kal csökkenti az olyan szív-érrendszeri események kockázatát, mint az infarktus vagy a stroke.

(Weborvos)


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.