A Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar hangversenye Vasváron

droszler | 2013. május 29 09:36:58 | kultúra |
Meghívó

A Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar hangversenye
Vasvár 2013. június 1.20 óra Templom
Vezetõ: Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy

repertoárja
Benjamin Britten: A Ceremony of Carols
Antonio Lotti: Agnus Dei
Giovanni Pierluigi da Palestrina: Agnus Dei
Tomás Luis de Victoria: Una hora
Giovanni Pierluigi da Palestrina: Pueri Hebraeorum
Giulio Caccini: Ave Maria
Cesar Franck: Panis angelicus
Zoltán Kodály: Geneva Psalm CL (150. genfi zsoltár)
Zoltán Kodály: Ave Maria
Miklós Kocsár: Salve Regina
Randall Thompson: Alleluia
Randall Thompson: Pueri Hebraeorum

A kórus bejárta a világot és rendszeresen visszatérõ meghívásoknak tesz eleget a legnívósabb nemzetközi Fesztiválokon. Számtalan díjjal büszkélkedik.

Köszönetet mondunk helyi együttmûködõ partnereinknek, akik a szervezési szakasz elsõ percétõl szívügyüknek tartották a koncert megrendezését.
Vasvári Plébánia, Vasvári Zeneiskola, Vasvár Városi Kórus
A program támogatói: Pajtaszínház és Galéria-Viszák



A Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában 1958 óta folyik az ének-zene tanítása Kodály Zoltán zenepedagógiai elképzelése szerint. A gyerekek 6 éves koruktól naponta találkoznak a zenével ének-órán, énekkari és hangszeres foglalkozásokon. Az iskola nagy létszámú növendékeibõl több kórus is szervezõdött. A legkisebbek a Nyitnikék kórus, õket követi a Napsugár kórus, a Cantemus fiúvegyeskar és a Cantemus Gyermekkórus.
Az iskola volt növendékeibõl alakult a ma már nemzetközi hírnévre szert tett Pro Musica leánykar és a Banchieri énekegyüttes. 1998 óta pedig folyamatosan mûködik a Cantemus Vegyeskar is. Közülük a legnagyobb létszámú (120 fõ) és a legtöbb sikert elért Cantemus Gyermekkórus, amely vezetõjével Szabó Dénes Kossuth-díjas karnaggyal 1974 óta a világ zeneirodalmának legszebb mûveit énekli hangversenyein. Hangjukat hanglemezek, rádió- és televízió felvételek õrzik. Számos kortárs mû bemutatója fûzõdik nevükhöz. Pályájukat különös események és eredmények kísérik. Hangversenyeztek a világ számos országában, Venezuelatól - Ausztráliáig, Canadától Japánig, az USA-tól - Koreáig, de természetesen Európa számos országában is. Világhírû karmesterek vezényelték õket, pl: Leonard Bernstein, Doráti Antal, Seiji Ozawa, Joó Árpád, Giuseppe Patane. A világ legjelentõsebb kórusversenyein több mint 50 különbözõ díjat szereztek, ebbõl több mint 20 elsõ és nagydíjat. 1989-ben elnyerték a Magyar Mûvészetért Alapítvány Nagydíját, 1993-ban a Bartók Béla - Pásztory Ditta díjat. 2012-ben az énekkar több évtizedes kiemelkedõen magas színvonalú munkáját az arezzoi nemzetközi kórusverseny Guidoneum-díjával ismerték el.
A kórus vezetõje Szabó Dénes, aki kiemelkedõ mûvészi tevékenysége elismeréséül 1985-ben Liszt Ferenc - díjat, 1993-ban Bartók Béla Pásztory Ditta - díjat és 2000-ben Kossuth - díjat kapott.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.